Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Bogdan Kicka
Bogdan Kicka | 

Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę

22

Ten olej jest niezwykle popularny i szeroko stosowany nie tylko w przemyśle energetycznym i kosmetycznym, ale także w produkcji żywności. Niestety, mało kto zdaje sobie sprawę, że jego spożywanie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jak się okazuje, niszczy kluczowe narządy: jelita, trzustkę i wątrobę.

Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę
Unikaj tego oleju (Licencjodawca)

Problem etyczności pozyskiwania oleju palmowego jest znany od dawna. Proces ten wiąże się z wycinką lasów deszczowych i niszczeniem naturalnych ekosystemów. Proces produkcji oleju palmowego prowadzi także do łamania praw człowieka na terenach uprawnych i brutalnego traktowania dzikich zwierząt.

W obliczu rosnącego popytu na olej palmowy, jego etyczność została zakwestionowana. Dlatego konieczne jest edukowanie konsumentów na temat metod pozyskiwania oleju palmowego i ich skutków.

Olej palmowy wcale nie taki zdrowy

Producenci żywności chętnie mówią o przeciwutleniających właściwościach oleju palmowego. Musimy jednak pamiętać, że mowa tu o surowym oleju. Niestety, olej dostępny w sklepach zawiera groźne dla zdrowia substancje, takie jak glicydowe estry kwasów tłuszczowych i izomery trans kwasów tłuszczowych, które mają właściwości rakotwórcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Izomery trans powodują szereg problemów zdrowotnych: przyczyniają się do miażdżycy, podwyższają poziom cholesterolu HDL i jednocześnie obniżają LDL, zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca, prowadzą do otyłości trzewnej, a także obniżają wrażliwość na insulinę, co może prowadzić do cukrzycy typu 2. Ponadto hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za produkcję kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Największe szkody olej palmowy wyrządza jednak w układzie pokarmowym, uszkadzając wątrobę, trzustkę i jelita.

Mimo tych zagrożeń, producenci żywności wciąż dodają olej palmowy do swoich produktów. Znajdujemy go w kremach do smarowania, czekoladach, pieczywie, gotowych daniach, lodach, batonach, chipsach i zupkach chińskich. Jest on obecny również w niektórych kosmetykach. Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety produktów i wybierać te, które nie zawierają oleju palmowego.

Badania nad olejem palmowym podkreślają zarówno jego wszechstronne zastosowanie i znaczenie ekonomiczne, jak i negatywne konsekwencje dla zdrowia i środowiska. Wyzwania związane z produkcją tego oleju prowadzą do ciągłej debaty na temat zrównoważonego rozwoju i poszukiwania bardziej ekologicznych alternatyw.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 14.05.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
"W obliczu tragedii". UW wydał komunikat
Policja uruchomiła Child Alert. Zaginęła 11-letnia Patrycja Głowania
Niemcy wskazali na Polskę. Taką odegra rolę
Stambuł "chwilą prawdy". Ekspert ocenia, co jeśli Putina nie będzie
CBA zatrzymało syndyka Krzysztofa G. Zarzuty na ponad 40 stron
Arktyczny chłód z północy. Napłynie nad Polskę tuż przed weekendem
Ekolog nagrywał, jak połyka go anakonda. Co się stało z Paulem Rosolie?
Siatkarska gwiazda spotkana na pielgrzymce
Kadry z lotniska w Madrycie obiegły świat. Hiszpanie: haniebne
Niepokój w Mysłowicach. Pedofil "Cyklop" znów w centrum uwagi
Podliczono zarobki Cristiano Ronaldo w Arabii. Można złapać się za głowę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić