aktualizacja 

Olej, który zwalcza oponkę z brzucha. Efekty widać już po miesiącu

110

Świetnie nadaje się do smażenia, ale może być stosowany także na zimno jako dodatek do sałatek czy sosów. Ze względu na prozdrowotne właściwości znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sięgać po olej rzepakowy.

Udowodniono, że olej rzepakowy wspomaga odchudzanie
Udowodniono, że olej rzepakowy wspomaga odchudzanie

W oleju wyprodukowanego z nasion rzepaku znajdziemy witaminę A, E, K oraz znaczne ilości wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. W oleju rzepakowym występują również sterole roślinne. Te naturalne antyoksydanty chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Poza tym pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Jeszcze jeden ważny składnik oleju z rzepaku to kwas oleinowy, należący do grupy jednonienasyconych kwasów omega-9. Warto wspomnieć, że olej rzepakowy zawiera najmniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkich olejów używanych w kuchni.

Dzięki zawartości cennych elementów ten rodzaj tłuszczu przyspiesza metabolizm, wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, wzmacnia naszą skórę i kości oraz chroni przed cukrzycą. Ponadto wzmacnia odporność na infekcje, pomaga na niestrawność, zgagę i wzdęcia.

Ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, po ten rodzaj oleju powinny sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Właściwości odchudzające oleju rzepakowego potwierdziły wyniki badań opublikowane na łamach czasopisma "The Obesity Society's Annual Scientific Meeting". W eksperymencie wzięło udział 101 osób cierpiących na otyłość brzuszną.

Każdy uczestnik badań codziennie przez 4 tygodnie spożywał 2 zdrowe koktajle składające się z pomarańczy, bezglutenowego mleka, mrożonych niesłodzonych truskawek i wybranego rodzaju oleju. Po każdym cyklu badane osoby robiły sobie miesięczną przerwę i rozpoczynały kolejną dietę z udziałem innego oleju. Poza olejem rzepakowym uczestnikom podawano również olej z lnu, kukurydzy i krokosza bawarskiego.

*Zespół naukowy pod kierownictwem profesor Kris Etherton *udowodnił, że jadłospis zawierający odpowiednią ilość oleju rzepakowego skutecznie pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Po miesiącu stosowania tej diety uczestnicy badań zrzucili aż 11 kilogramów.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić