Najgorszy rodzaj sera. Podnosi cholesterol, krótka droga do zawału

3

Ser doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatek, pizzy, zapiekanek czy makaronu. Niestety nie wszystkie rodzaje sera powinniśmy jeść, szczególnie jeżeli mamy zbyt wysoki cholesterol. Sprawdź, które sery lepiej wykluczyć z jadłospisu.

Najwięcej tłuszczów nasyconych zawiera parmezan, cheddar i ser halloumi.
Najwięcej tłuszczów nasyconych zawiera parmezan, cheddar i ser halloumi. (Getty Images)

Ser to bardzo istotny element kuchni włoskiej, greckiej i amerykańskiej. Na polskich stołach również regularnie pojawiają się różne gatunki sera. Niestety niektóre sery zawierają spore ilości łuszczów nasyconych, których nadmiar w diecie jest szkodliwy dla zdrowia. Wówczas cholesterol gromadzi się w naczyniach krwionośnych i odkłada w postaci złogów. Zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi może doprowadzić do miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sery posiadają wiele składników odżywczych takich jak białko, witamina A, B12 oraz wapń i cynk. Zawierają również sporo tłuszczu, więc osoby będące na diecie powinny ograniczyć spożywanie tych produktów.

Najwięcej tłuszczów nasyconych zawiera parmezan, cheddar i ser halloumi. Te gatunki serów często występują w kuchni włoskiej i greckiej. Regularne spożywanie serków śmietankowych czy mascarpone również może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie.

W trosce o prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie, lepiej sięgnąć po ser feta lub twaróg. Są zdecydowanie zdrowsze i mniej tłuste. Poza tym są bogatym źródłem wapnia i witaminy D. Osoby mające za wysoki cholesterol powinny mascarpone zastąpić ricottą, a zamiast cheddara zjeść goudę.

Tak naprawdę wszystkie rodzaje sera zawierają tłuszcz i sól, więc każdy z nich należy spożywać z umiarem.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić