Kamil S. Sikora| 

Najgorszy wybór. Zawiera rakotwórcze związki, a Polacy się zajadają

482

Ryby są bogate w wiele cennych dla naszego organizmu związków, dlatego warto jeść je codziennie. Zapewne wielu miłośników ryb zastanawia się, czy zdrowsze są świeże, czy może jednak wędzone ryby. Dowiedz się, jak wędzenie wpływa na ich prozdrowotne właściwości.

Najgorszy wybór. Zawiera rakotwórcze związki, a Polacy się zajadają
Czy wędzona ryba jest zdrowa? (Licencjodawca, Rosie Mills-Smith)

Proces wędzenia to jedna z metod, w której używa się dymu wędzarniczego do konserwowania żywności. W ten sposób można przyrządzić mięso, ser lub rybę. Wędzone produkty mają niepowtarzalny smak i aromat, a uzyskany kolor jest uzależniony od rodzaju drzewa, które jest spalane podczas wędzenia.

Z kolei konsystencja dymu zależy od dostępu do tlenu i wilgotności panującej w pomieszczeniu. Wędzenie ma na celu zmianę struktury, wyglądu i wysuszenie powierzchni żywności. Ryby po uwędzeniu mają nie tylko inny smak i zapach niż świeże. Różnią się również walorami zdrowotnymi. Podczas wędzenia używa się mokrej lub suchej soli. Drzewa najczęściej stosowane do wędzenie to: brzoza, buk, jesion, śliwa, wiśnia, jabłoń i grusza.

Za ich pomocą można wędzić ryby na sucho na mokro lub na zimno. Wprawdzie w ten sposób przygotowane w ten sposób świetnie smakują, ale mogą wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie. W czasie wędzenia jedzenie tracą swojej walory odżywcze. Poza tym wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodorów aromatycznych, który wykazują właściwości kancerogenne. W trosce o nasze zdrowie, podczas zakupów powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy artykuł spożywczy ma na etykiecie oznaczenie ''GMP'' oznaczające gwarancje jakości. Świadczy to o tym, że ryba została uwędzona we właściwych warunkach.

Do najbardziej popularnych wędzonych ryb należy makrela. W tej tłustej rybie znajdziemy, m.in. cenne kwasy omega-6, omega-3, które pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Ryba ta zawiera także selen chroniący nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poza tym ten cenny pierwiastek usprawnia pracę układu odpornościowego i obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kolejne cenne elementy, jakie zawiera makrela to witamina A, D, E, witaminy z grupy B, fosfor, miedź, cynk, wapń i fosfor.

Niestety wędzona makrela ma w sobie również puryny, których nadmierna ilość może przyczynić się do artretyzmu. Z kolei obecność benzopiren może powodować rozwój komórek rakowych w organizmie. W sklepach spożywczych możemy również znaleźć wędzoną flądrę. Ten rodzaj ryby nierzadko zawiera też duże ilości szkodliwej rtęci. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z jedzenie wędzonych ryb. Jeżeli będziemy po nie sięgać raz na jakiś czas, wówczas nie powinny zagrażać naszemu zdrowiu. Na pewno jednak lepszym wyborem będą ryby świeże.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić