Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Najgorszy wybór. Zawiera rakotwórcze związki, a Polacy się zajadają

255
Podziel się:

Ryby są bogate w wiele cennych dla naszego organizmu związków, dlatego warto jeść je codziennie. Zapewne wielu miłośników ryb zastanawia się, czy zdrowsze są świeże, czy może jednak wędzone ryby. Dowiedz się, jak wędzenie wpływa na ich prozdrowotne właściwości.

Najgorszy wybór. Zawiera rakotwórcze związki, a Polacy się zajadają
Czy wędzona ryba jest zdrowa? (Licencjodawca, Rosie Mills-Smith)

Proces wędzenia to jedna z metod, w której używa się dymu wędzarniczego do konserwowania żywności. W ten sposób można przyrządzić mięso, ser lub rybę. Wędzone produkty mają niepowtarzalny smak i aromat, a uzyskany kolor jest uzależniony od rodzaju drzewa, które jest spalane podczas wędzenia.

Z kolei konsystencja dymu zależy od dostępu do tlenu i wilgotności panującej w pomieszczeniu. Wędzenie ma na celu zmianę struktury, wyglądu i wysuszenie powierzchni żywności. Ryby po uwędzeniu mają nie tylko inny smak i zapach niż świeże. Różnią się również walorami zdrowotnymi. Podczas wędzenia używa się mokrej lub suchej soli. Drzewa najczęściej stosowane do wędzenie to: brzoza, buk, jesion, śliwa, wiśnia, jabłoń i grusza.

Za ich pomocą można wędzić ryby na sucho na mokro lub na zimno. Wprawdzie w ten sposób przygotowane w ten sposób świetnie smakują, ale mogą wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie. W czasie wędzenia jedzenie tracą swojej walory odżywcze. Poza tym wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodorów aromatycznych, który wykazują właściwości kancerogenne. W trosce o nasze zdrowie, podczas zakupów powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy artykuł spożywczy ma na etykiecie oznaczenie ''GMP'' oznaczające gwarancje jakości. Świadczy to o tym, że ryba została uwędzona we właściwych warunkach.

Do najbardziej popularnych wędzonych ryb należy makrela. W tej tłustej rybie znajdziemy, m.in. cenne kwasy omega-6, omega-3, które pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Ryba ta zawiera także selen chroniący nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poza tym ten cenny pierwiastek usprawnia pracę układu odpornościowego i obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kolejne cenne elementy, jakie zawiera makrela to witamina A, D, E, witaminy z grupy B, fosfor, miedź, cynk, wapń i fosfor.

Niestety wędzona makrela ma w sobie również puryny, których nadmierna ilość może przyczynić się do artretyzmu. Z kolei obecność benzopiren może powodować rozwój komórek rakowych w organizmie. W sklepach spożywczych możemy również znaleźć wędzoną flądrę. Ten rodzaj ryby nierzadko zawiera też duże ilości szkodliwej rtęci. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z jedzenie wędzonych ryb. Jeżeli będziemy po nie sięgać raz na jakiś czas, wówczas nie powinny zagrażać naszemu zdrowiu. Na pewno jednak lepszym wyborem będą ryby świeże.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(255)
Antares
2 miesiące temu
Najlepiej sam wyhoduj i przyrządź . Tylko czy wszystko można zrobić samemu ?
Nomad
2 miesiące temu
Od kilku lat w sklepach w UE (więc i w Polsce) nie ma wędzonych ryb. Używa się tzw. aromatu dymu wędzarniczego. To nieco inny proces niż wędzenie. O tylko takie coś jest dostępne jako ryby wędzone. Ale prawdziwego dymu to one nie powąchała. Artykuł trochę spóźniony.
Wkurzona
2 miesiące temu
W dzisiejszych czasach wszystko jest szkodliwe,trujące albo rakotwórcze.Najlepiej żyć o chlebie i wodzie,a i to nie jest pewne czy nas nie zabije,masakra.Kiedyś jadło się wszystko i dożywało późnej starości.
Sowa
2 miesiące temu
Ble ble ble, co znaczy raz na jakiś czas, raz dziennieczyraz na miesiąc?😛
Jarosław
2 miesiące temu
Święta prawda. Ryby, w dodatku te z Bałtyku, są trujące, nawet te wędzone. Należy jeść tylko te ryby, które hoduje się samemu i są karmione zdrowa żywnością, np. gupiki karmione rozwielitkami karmionymi glonami uprawianymi we własnych fermach glonowych.
Mac
2 miesiące temu
Do wędzenia używa się DREWNA!!!!!! Drzewa rosną w lesie!!!!!!!
Muzyk111
2 miesiące temu
Dawniej ludzie wedzili miecha żarli i po 100lat zyli
Niezadowolony...
3 miesiące temu
Wszystkie mięsa i ryby są niezdrowe jeść tylko warzywa nabiał owoce i to wszystko ser topiony jest rakotwórczy
Beta
3 miesiące temu
Tego redaktorzynę całkowito pogięło. Niech je soję. Smacznego .
MarioV
3 miesiące temu
Lepiej jedźmy wszyscy do McD się najeść.
zoo
3 miesiące temu
Te artykuły piszą chyba dzieci. Błędy jak w podstawówce zoo
Kids
3 miesiące temu
Już nie czytajcie tych mądrości co jeść a czego nie jeść bo ktoś kto to pisze nie je czerstwego chleba i nie pije źródlanej wody. Nie powinniśmy jeść tylko tego co przetworzone chemicznie natomiast Ryby są zdrowe świeże ale też wędzone najmniej zdrowe są smażone na oleju.
Bizz
3 miesiące temu
Mumia zakazała wędzenia więc w o czym wy piszecie. Wędzenie nie jest szkodliwe, a za to moczenie w jakimś płynie "wedzarniczym" to trucizna. Dziękujemy opiekunom naszego zdrowia z ue
Skandal
3 miesiące temu
To dlaczego minister zdrowia i sanepid dopuszcza trujące jedzenie . Zamiast Zajmować się terrorem na oszusta.covid będace grypa niech zajmie się zdrówym jedzeniem Usuwaniem szkodliwych chemikaliów z jedzenia . Takiego trucia i niszczenia Polaków katolików nawet w PRl niby reżimowym nie było. Skandal i hańba ludobojcy polityczno medyczno medialno telewizyjni i farmceuryczni
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić