Najzdrowsza szynka. Nie zawiera konserwantów, lekarze ją polecają

Jej walory smakowe były cenione już w starożytnym Rzymie. Szynka parmeńska spośród innych rodzajów mięsa wyróżnia się delikatnym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do ten produkt do swojego jadłospisu.

Prosciutto di Parma posiada liczne prozdrowotne właściwościProsciutto di Parma posiada liczne prozdrowotne właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | ANI HOBEL

Szynkę parmeńską, czyli Prosciutto di Parma od wielu wieków wytwarza się we Włoszech w prowincji Parmy, położonej w malowniczym regionie Emilia-Romania. Najbardziej prestiżową odmianą tej szlachetnej wędliny jest Prosciutto di San Daniele (Szynka Świętego Daniela) pochodząca z miejscowości San Daniele del Friuli znajdującej się między Adriatykiem a Alpami.

Do produkcji szynki parmeńskiej używa się udźców wieprzowych, które są suszone razem z kością. Dzięki niskiej zawartości soli i warunkom klimatycznych, w jakich jest produkowana, szynka ta posiada słodkawy i delikatny smak, którym zachwycają się wielbiciele mięsa z całego świata.

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Poza walorami smakowymi Prosciutto di Parma posiada również prozdrowotne właściwości. Włoscy lekarze polecają ten produkt swoim pacjentom jako lekarstwo wzmacniające organizm. Swoje dobroczynne działanie produkt zawdzięcza dużej zawartości białka. Ponadto nie znajdziemy w niej konserwantów i innych szkodliwych związków chemicznych. Podczas procesu produkcyjnego szynki parmeńskiej, pochodzącego z czasów antycznych, używa się tylko i wyłącznie soli morskiej.

Zanim legendarna włoska szynka trafi do zagranicznych odbiorców, przechodzi szczegółowe badania pod kątem zawartości niebezpiecznej bakterii naturalnie występującej w surowych podsuszanych wędlinach. Mowa o listerii monocytogenes, której nadmierne ilości wywołują listeriozę. Jak wynika z badań statycznych 20-30 procent przypadków zakażeniem pałeczkami tej bakterii kończy się śmiercią pacjenta.

Szynka parmeńska jest produkowana tylko z udźców wieprzowych pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Są to surowce z hodowli świń znajdujących się w dziesięciu wybranych regionach w północnej części Włoch. Tamtejsze zwierzęta są na specjalnej diecie, w której skład wchodzi zboże, solanka z dodatkiem serwatki oraz mleko.

Wybrane dla Ciebie
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy