Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Najzdrowsza szynka. Nie zawiera konserwantów, lekarze ją polecają

14
Podziel się:

Jej walory smakowe były cenione już w starożytnym Rzymie. Szynka parmeńska spośród innych rodzajów mięsa wyróżnia się delikatnym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do ten produkt do swojego jadłospisu.

Najzdrowsza szynka. Nie zawiera konserwantów, lekarze ją polecają
Prosciutto di Parma posiada liczne prozdrowotne właściwości (Getty Images, ANI HOBEL)

Szynkę parmeńską, czyli Prosciutto di Parma od wielu wieków wytwarza się we Włoszech w prowincji Parmy, położonej w malowniczym regionie Emilia-Romania. Najbardziej prestiżową odmianą tej szlachetnej wędliny jest Prosciutto di San Daniele (Szynka Świętego Daniela) pochodząca z miejscowości San Daniele del Friuli znajdującej się między Adriatykiem a Alpami.

Do produkcji szynki parmeńskiej używa się udźców wieprzowych, które są suszone razem z kością. Dzięki niskiej zawartości soli i warunkom klimatycznych, w jakich jest produkowana, szynka ta posiada słodkawy i delikatny smak, którym zachwycają się wielbiciele mięsa z całego świata.

Poza walorami smakowymi Prosciutto di Parma posiada również prozdrowotne właściwości. Włoscy lekarze polecają ten produkt swoim pacjentom jako lekarstwo wzmacniające organizm. Swoje dobroczynne działanie produkt zawdzięcza dużej zawartości białka. Ponadto nie znajdziemy w niej konserwantów i innych szkodliwych związków chemicznych. Podczas procesu produkcyjnego szynki parmeńskiej, pochodzącego z czasów antycznych, używa się tylko i wyłącznie soli morskiej.

Zanim legendarna włoska szynka trafi do zagranicznych odbiorców, przechodzi szczegółowe badania pod kątem zawartości niebezpiecznej bakterii naturalnie występującej w surowych podsuszanych wędlinach. Mowa o listerii monocytogenes, której nadmierne ilości wywołują listeriozę. Jak wynika z badań statycznych 20-30 procent przypadków zakażeniem pałeczkami tej bakterii kończy się śmiercią pacjenta.

Szynka parmeńska jest produkowana tylko z udźców wieprzowych pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Są to surowce z hodowli świń znajdujących się w dziesięciu wybranych regionach w północnej części Włoch. Tamtejsze zwierzęta są na specjalnej diecie, w której skład wchodzi zboże, solanka z dodatkiem serwatki oraz mleko.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Fik
2 miesiące temu
Polecam szynkę parmeńską z bakteriami listerii monotocygenes ! 👺😆😁😂 Podobno skutecznie pomagają przejść do czwartego duchowego wymiaru ! 😆😂😂😂
xxxx
2 miesiące temu
Do kiedy będzie zdrowa? do następnych wypocin?
Nieważnekto
2 miesiące temu
Nie lubię wędliny.
Edziu
2 miesiące temu
Najzdrowsza szynka to łukaszynka
12345
2 miesiące temu
Ostatnio pisaliście że każde mięso jest niezdrowe
sympatyczny W...
2 miesiące temu
A co za róznica czym przypawiujesz?
pani sprzedaw...
2 miesiące temu
Jak zobaczysz cene to ci od razu wyjdzie monocytogenes i listerioza (nosem) - bez jedzenia!
Wójt Burak
2 miesiące temu
Sól to sól. Nie ma większego znaczenia jaka, jeśli jest wolna od szkodliwych zanieczyszczeń. Sól drogowa odpada w przedbiegach.
Iwe
2 miesiące temu
Ta szynka tylko PiS może jeść i cała swita
najzdrowsza
2 miesiące temu
Szynka sojowa
Vince
2 miesiące temu
Chyba tylko Morawiecki, prezes i jego ministrowie mogą obżerać się ta szynką parmeńską, bo widząc cenę, to naprawdę szczena opada.
VIVA
2 miesiące temu
Zapewne ma właściwości prozdrowotne,jest bez konserwantów dlatego polecana jako wyjątkowo tani produkt w czasie inflacji.
Tesciowa
2 miesiące temu
Tusk tylko je szynkę Bawarską
Ruda
2 miesiące temu
Szynka w sam raz dla wyborców PISu , bardzo smaczna, polecam. Prezes tylko taką jada.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić