Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najzdrowsza szynka. Nie zawiera konserwantów, lekarze ją polecają

27

Jej walory smakowe były cenione już w starożytnym Rzymie. Szynka parmeńska spośród innych rodzajów mięsa wyróżnia się delikatnym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do ten produkt do swojego jadłospisu.

Najzdrowsza szynka. Nie zawiera konserwantów, lekarze ją polecają
Prosciutto di Parma posiada liczne prozdrowotne właściwości (Getty Images, ANI HOBEL)

Szynkę parmeńską, czyli Prosciutto di Parma od wielu wieków wytwarza się we Włoszech w prowincji Parmy, położonej w malowniczym regionie Emilia-Romania. Najbardziej prestiżową odmianą tej szlachetnej wędliny jest Prosciutto di San Daniele (Szynka Świętego Daniela) pochodząca z miejscowości San Daniele del Friuli znajdującej się między Adriatykiem a Alpami.

Do produkcji szynki parmeńskiej używa się udźców wieprzowych, które są suszone razem z kością. Dzięki niskiej zawartości soli i warunkom klimatycznych, w jakich jest produkowana, szynka ta posiada słodkawy i delikatny smak, którym zachwycają się wielbiciele mięsa z całego świata.

Poza walorami smakowymi Prosciutto di Parma posiada również prozdrowotne właściwości. Włoscy lekarze polecają ten produkt swoim pacjentom jako lekarstwo wzmacniające organizm. Swoje dobroczynne działanie produkt zawdzięcza dużej zawartości białka. Ponadto nie znajdziemy w niej konserwantów i innych szkodliwych związków chemicznych. Podczas procesu produkcyjnego szynki parmeńskiej, pochodzącego z czasów antycznych, używa się tylko i wyłącznie soli morskiej.

Zanim legendarna włoska szynka trafi do zagranicznych odbiorców, przechodzi szczegółowe badania pod kątem zawartości niebezpiecznej bakterii naturalnie występującej w surowych podsuszanych wędlinach. Mowa o listerii monocytogenes, której nadmierne ilości wywołują listeriozę. Jak wynika z badań statycznych 20-30 procent przypadków zakażeniem pałeczkami tej bakterii kończy się śmiercią pacjenta.

Szynka parmeńska jest produkowana tylko z udźców wieprzowych pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Są to surowce z hodowli świń znajdujących się w dziesięciu wybranych regionach w północnej części Włoch. Tamtejsze zwierzęta są na specjalnej diecie, w której skład wchodzi zboże, solanka z dodatkiem serwatki oraz mleko.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Belinda Bencic wróciła po przerwie macierzyńskiej i wygrała w Abu Zabi
Zakopane ubiega się o szczególny status. Chce przyciągnąć więcej turystów
Czarne wilki w świętokrzyskich lasach. To ogromne zaskoczenie
Tajemnicze postacie w chmurach. Piloci widują je codziennie
Tragiczny finał karambolu na S7. Zmarł kolejny uczestnik wypadku
Nie żyje prof. Jadwiga Puzynina. Wybitna uczona miała 97 lat
Seniorzy masowo rezygnują z sanatoriów. Powody zaskakują
Spędzili 491 dni w niewoli. Taki jest stan izraelskich zakładników
Zabrała jedzenie ze śmietnika Biedronki. Sąd podjął decyzję
Aryna Sabalenka spełniła obietnicę po Australian Open. Paula Badosa zachwycona
Udawali policjantów, doszło do strzelaniny. Chwile grozy w Wołominie
Policja w żałobie. Nie żyje st. asp. Sławomir Marciniak
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić