Kamil S. Sikora| 

Najzdrowsze warzywo rośnie w Polsce. Dla wątroby nie ma nic lepszego

180

Pomagają detoksykować przewód pokarmowy oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby i jelit. Te cztery warzywa to samo zdrowie. Warto, by na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. O jakich produktach mowa?

Najzdrowsze warzywo rośnie w Polsce. Dla wątroby nie ma nic lepszego
Buraki można spożywać na surowo, choć niewielu je ceni w tej wersji. Częściej wybieramy sok z buraków, buraki pieczone lub suszone - to doskonały dodatek do sałatek (Licencjodawca, SerhiiHudak)

Latem nasza wątroba jest silnie eksploatowana, ale cierpią też jelita. Dania z grilla, słodkie gofry, lody, zimne napoje gazowane i alkohol – wakacyjna dieta znacznie obciąża ten ważny organ i sprawia, że przestaje pracować na pełnych obrotach. Pojawiają się wówczas pierwsze nieprzyjemne dolegliwości: nudności, wymioty, biegunki, utrata apetytu czy ból w okolicy prawego podżebrza. Na szczęście wątroba i jelita posiadają zdolności regeneracyjne, które można wzmocnić i pobudzić, włączając do naszej diety cztery cenne produkty.

Dietetycy z portalu Eat This, Not That! opracowali listę warzyw, które warto jeść codziennie, by wspierać zdrowie wątroby. Znalazł się na niej burak - warzywo tanie i ogólnodostępne w Polsce, a jednak wciąż mało doceniane, chociaż należy do najzdrowszych warzyw na świecie! Buraki można spożywać w wielu wersjach. Jednak według ekspertów najcenniejsze właściwości ma sok z buraka. Pity regularnie nie tylko oczyszcza wątrobę i jelita, ale też chroni nasz organizm przed nowotworami i stanami zapalnymi, które mogą doprowadzić do rozwoju wielu poważnych schorzeń.

W detoksykującym jadłospisie nie powinno też zabraknąć brukselki, która wspomaga procesy trawienne i dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów. Badania przeprowadzone na myszach potwierdziły, że brukselka znacząco zwiększa poziom enzymów odpowiedzialnych za oczyszczanie wątroby, a stoją za tym glukozynolany. By wykorzystać w pełni wszystkie cenne właściwości tego warzywa, brukselkę najlepiej ugotować na parze.

Dietetycy polecają również szpinak. To produkt obfitujący w silne antyoksydanty, dzięki którym zmniejsza ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, m.in. niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Należy jednak pamiętać, by szpinak spożywać przede wszystkim na surowo.

Na liście dietetyków nie zabrakło też brokułów. Można je gotować na parze lub dodawać do sałatek i zdrowych napojów. Brokuły wspierają pracę wątroby i chronią organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Badania wykazały, że jedzone regularnie zmniejszają ryzyko wystąpienia guzów wątroby oraz jelit czy zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Lekarz apeluje do kobiet w ciąży. "Dlatego to tak szalenie ważne"
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić