Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Najzdrowszy napój świata. Chroni przed zawałem, udarem, miażdżycą

38

Ajran pochodzi z Turcji i należy do jednych z najbardziej popularnych napój w krajach Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój niepowtarzalny smak, łatwość w przygotowaniu i wiele prozdrowotnych właściwości coraz częściej sięgają po nie go również mieszkańcy Polski. Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować tę miksturę i jak wpływa na naszą kondycję zdrowotną.

Najzdrowszy napój świata. Chroni przed zawałem, udarem, miażdżycą
Turecki przysmak to zdrowotna bomba (Licencjodawca, © Copyright Kypros 2017 all rights reserved)

Co to jest ajran?

Ajran (ayran) można zamówić w restauracji, kupić w sklepie spożywczym, a nawet przygotować samodzielnie w domu. Ta popularna turecka mikstura wyróżnia się lekko kwaśnym, a czasem słonym smakiem. Najczęściej jest podawany na zimno z pianką na powierzchni i doskonale sprawdza się podczas najcieplejszych dni w roku, ale warto go spożywać również zimną. Ponadto jest doskonałym dodatkiem do kebabów i innych ciężkostrawnych i tłustych potraw.

Mieszkańcy kraju, z którego pochodzi Ajran, uważają, że jest to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Poza walorami smakowymi wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, które zawdzięcza zawartości takich cennych składników jak witamina A i D, witaminy należące do grupy B, sód, wapń oraz białko i żywe kultury bakterii. Spożywając ajran, skutecznie ugasimy pragnienie, uzupełnimy poziom elektrolitów i podniesiemy odporność naszego organizmu na wirusowe i bakteryjne infekcje.

Jest niskokaloryczny, więc poleca się go osobom borykającym się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego - zwiększa ilość wartościowych drobnoustrojów w jelitach, przyspiesza ich perystaltykę, zapobiega biegunkom i poprawia trawienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Pomaga również obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi, który zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ajran wzmacnia kondycję mózgu i serca oraz wpływa pozytywnie na układ kostny, chroniąc tym samym przed osteoporozą.

Jak samodzielnie przyrządzić ajran?

AjranSkładniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego.
  • 500 ml wody mineralnej (2 szklanki).

Ajran - sposób przygotowania:

Wszystkie składniki podane w przepisie miksujemy ze sobą za pomocą blendera do momentu, kiedy powstanie piana. Ajran najlepiej spożywać tuż po przygotowaniu. Żeby podnieść smakowe walory i zwiększyć dobroczynne działanie napoju, warto dodać do niego liście mięty oraz skórkę lub sok z limonki. Niektórzy dodają do niego sól.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić