Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Niedoceniana w Polsce. Dla wątroby nie ma nic lepszego

2

Cykorię znamy jako jeden ze składników sałatki lub alternatywę dla kawy; na naszych talerzach widujemy ją raczej rzadko. Tymczasem jest to roślina zawierająca potężne związki bioaktywne i mająca wszechstronne właściwości zdrowotne.

Niedoceniana w Polsce. Dla wątroby nie ma nic lepszego
Dlaczego warto jeść cykorię? (Licencjodawca, Basak Gurbuz Derman)

Wpływ cykorii na organizm

Cykoria jest skarbnicą błonnika, w tym inuliny. Inulina to prebiotyk, który jest fermentowany przez bakterie jelitowe, prowadząc do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Te związki mają korzystny wpływ na układ pokarmowy, poprawiają trawienie, łagodzą objawy zaparć i wspierają zdrową mikroflorę jelitową, która jest niezbędna dla dobrego samopoczucia.

Inulina wpływa również na absorpcję glukozy, przyczyniając się do stabilizacji poziomu cukru we krwi. A skoro już o krwi mowa, to warto wiedzieć, że fitonutrienty — również zawarte w cykorii — obniżają w niej poziom tzw. złego cholesterolu i zwiększają poziom cholesterolu dobrego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zielona kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna filiżanka przed posiłkiem

Spożywanie cykorii wspomaga pracę wątroby i zapewnia organizmowi witaminę A (znaną ze swoich korzyści dla zdrowia wzroku) oraz witaminę K, manganu i magnezu, które biorą udział w procesach tworzenia i utrzymania zdrowej tkanki kostnej.

Warzywo ma również właściwości przeciwzapalne, które mogą przyczyniać się do łagodzenia bólu stawów. Wpływ ten jest wynikiem połączenia zawartych w niej seskwiterpenów laktonowych i związków fenolowych, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Jak podawać cykorię?

Cykorię można dusić (podobnie jak szpinak lub kapustę), piec (z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu – ma wówczas lekko karmelizowany smak) i grillować. Można użyć jej jako głównego składnika zupy o konsystencji kremu albo dodawać do sałatek, nadając im chrupkości i gorzkawego smaku.

Ten gorzkawy smak nie każdemu odpowiada, ale istnieje prosty sposób na jego eliminację. Wystarczy zanurzyć cykorię w gorącej wodzie, po kilku minutach ją odcedzić i — znowu na kilka minut — zanurzyć w zimnej.

Kawa z cykorii

Korzenie cykorii były tradycyjnie wykorzystywane jako zamiennik kawy. Pali się je, mieli i parzy podobnie jak zwyczajne ziarna kawy. Kawa z cykorii ma unikalny smak i jest naturalnie bezkofeinowa – sprawdzi się szczególnie u osób, które narażone są na cukrzycę typu 2.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić