Niedoceniana witamina. O 30 proc. zmniejsza ryzyko udaru

Pomimo tego, że nie jest tak znana jak witamina A, B czy C, to odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Poznaj właściwości witaminy P i dowiedz się, gdzie występuje.

Witamina P znajduje się np. w grejpfrutach

Witamina P - niedoceniane źródło zdrowia

Witamina P to nic innego jak bioflawonoidy. Są to naturalne substancje, które odpowiadają za kolor owoców i warzyw takich jak cytryna, grejpfrut, pomarańcza, cebula, pomidory, czarne porzeczki i winogron. Najbardziej znane bioflawonoidy to rutyna, erriodykcjol, hesperydyna, kwercetyna i kemefrol. Te związki chemiczne wspomagają wchłanianie do organizmu cennej witaminy C.

Milioner szczerze do bólu. "Czułem się debilem"

Witamina P wykazuje właściwości i przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne i przeciwobrzękowe. Reguluje także ciśnienie tętnicze, dba o prawidłowy przepływ krwi w tętnicach wieńcowych i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Osoby borykające się ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL we krwi powinny częściej sięgać po żywność bogatą w witaminę P.

Najwięcej witaminy P znajdziemy w owocach cytrusowych, a zwłaszcza w ich białej skórce. Wyniki jednych z najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach magazynu ''Journal of Nutrition'', potwierdziły, że regularne sięganie po te zdrowe produkty zmniejsza ryzyko udaru mózgu aż o 31 proc.

W innych badaniach, w których wzięło udział 70 tys. kobiet, udowodniono, że stała obecność flawonoidów w codziennym jadłospisie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia niedokrwiennego udaru mózgu o 19 proc.

Ta cenna witamina występuje również w herbacie, w postaci katechin, które wpływają korzystnie na prawidłową pracę serca, chroniąc przed zawałem i udarem. Zostało to potwierdzone w eksperymencie przeprowadzonym przez naukowców z Tajwanu. Jak się okazuje, picie codziennie przez rok dwóch kubków zielonej lub czarnej herbaty sprawia, że ściany naszych tętnic są bardziej elastyczne.

Kakao także zawiera witaminę P. Pijąc codziennie dobrej jakości kakao, poprawimy pracę naszego mózgu i tym samym unikniemy problemów z pamięcią i trudności w nauce.

Inne produkty zawierające znaczne ilości bioflawonoidów to: kapary, papryka, gryka, pietruszka, seler i zielone zioła liściaste.

Wybrane dla Ciebie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"