Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Niedoceniany w Polsce. Chroni przed udarem, obniża cholesterol

21

Nadciśnienie to jeden z głównych czynników ryzyka udaru mózgu. Sprawa jest poważna. Żeby obniżyć ciśnienie tętnicze i tym samym uniknąć poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, należy przede wszystkim zadbać o odpowiedni sposób odżywiania. Które produkty, warto włączyć do codziennego jadłospisu?

Niedoceniany w Polsce. Chroni przed udarem, obniża cholesterol
Słodkie ziemniaki zawierają duże ilości błonnika (Funwithfood)

Łosoś

Wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z Harvard Medical School potwierdziły, że spożywanie ryb kilka razy w ciągu tygodnia pomaga zmniejszyć ryzyko udaru. W testach wzięło udział ok. 5 tys. osób, mających 65 lat i więcej. Zdaniem naukowców, kwasy omega-3, obecne w takich rybach jak łosoś, tuńczyk czy makrela, redukują stany zapalne w tętnicach, dzięki czemu poprawiają przepływ krwi i zapobiegają pojawieniu się zakrzepów. Poza regularnym jedzeniem tłustych ryb morskich należy również ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa, które jest bogate w tłuszcze nasycone.

Czarna fasola

W tej odmianie fasoli znajdziemy m.in. cynk, potas, magnez, miedź, żelazo i molibden. Czarna fasola zawiera również antocyjany. Są to związki, które uszczelniają i zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, chroniąc tym samym nasz układ krążenia. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy zjeść przynajmniej kilka ziaren czarnej fasoli raz na tydzień.

Owsianka

Płatki owsiane mają w sobie sporo błonnika pokarmowego, który obniża cholesterol. Warto zacząć dzień od zdrowego posiłku i tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu w późniejszych latach życia.

Migdały

Spożywanie jednej małej garści migdałów w ciągu dnia obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi i utrzymuje ściany tętnic w dobrej kondycji. Regularne sięganie po nasiona owoców migdałowca dostarczy do naszego organizmu odpowiednie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, witamin z grupy B i wielu cennych składników mineralnych.

Słodki ziemniak

Słodkie ziemniaki zawierają znaczne ilości błonnika, który reguluje poziom cholesterolu w krwiobiegu. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, co sprawia, że chronią nasz układ krążenia przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i złogów.

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.02.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Kilkanaście psów do odstrzału. "Zagrożone są dzieci!". Marszałkini odpowiada
Takie błędy nie są częste. Pomylili Niemca z Polakiem
Tragiczny finał poszukiwań. Ciało 18-letniego Jakuba znaleziono w wadowickim lesie
Trzęsienie ziemi w Europie. Dało się we znaki przed meczem Ligi Mistrzów
Kiedy sadzić frezje? Pilnuj terminu
Jak przycinać storczyki? Wielu robi ten błąd
Solisz tak ziemniaki? Ten błąd popełnia wiele osób
Zajrzeli do psiej budy. Szokujące odkrycie
Ratowali mężczyznę. Po chwili dramat powrócił. Nagranie z Brodnicy
Chińska "Śnieżna Wioska" zamknięta. Wszystko przez fałszywy śnieg
Wzrost napięcia między Izraelem a Egiptem. Wszystko przez artykuł
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić