Oto najdroższe lody na świecie. Ich cena przyprawia o zawrót głowy
Przed nami lato, a coraz cieplejsze dni sprawiają, że przed lodziarniami ustawiają się długie kolejki. Jednak lody, o których przeczytacie poniżej, nie są najpopularniejsze, ale z pewnością są najdroższe. Za kubeczek 127 ml trzeba zapłacić ponad 6,5 tys. usd (ponad 27 tys. zł).
Dla wyjątkowych smakoszy
Tytuł najdroższych lodów świata według Guinness World Records, należy do japońskiego producenta lodów Cellato. To oni stworzyli deser Byakuya (tłum. "biała noc"). Skomponowany został z trudno dostępnych składników, co wpłynęło na jego cenę.
Lody Byakuya nie są tradycyjnym słodkim deserem. Wręcz przeciwnie. Ich głównym składnikiem jest rzadka biała trufla, którą uprawia się w miejscowości Alba we Włoszech. Aby kupić kilogram takich trufli, trzeba wydać aż 16 tys. usd (niemal 67 tys. zł).
Tusk kontra Nawrocki. Polacy wybrali ulubieńca
Na wierzchu lodów znajduje się liść z jadalnego złota, dwie odmiany sera (w tym Parimigiano Reggiano) oraz "Sakekasu" czyli składnik, który powstaje podczas produkcji sake. Fakturą przypomina pastę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedzenie lodów z instrukcją
Deser skomponował Tadayoshi Yamada, szef jednej z restauracji w Osace, który słynie z zamiłowania do kuchni fusion. Samo przygotowanie deseru - dobór składników, które miały się przełożyć na jak najlepszy smak, trwało aż półtora roku.
Lody możemy zamówić na stronie internetowej Cellato. Są dostarczane razem z ręcznie wykonaną łyżeczką, wykonaną z tych samych materiałów, co te używane do budowy świątyń i kapliczek. To się nazywa duchowe przeżywanie posiłków. Jak informują producenci - lody należy najpierw polać olejem z białej trufli, a następnie mieszać aż do zmięknięcia.
Czytaj także: Chlebek lodowy hitem TikToka. Wystarczą trzy składniki
Cellato nie spoczywa na laurach. Jej pracownicy pracują nad kolejnymi smakami lodów. Priorytetem jest stworzenie deseru, który w swoim smaku połączy szampan z kawiorem. W swojej ofercie firma ma już m.in. lody o smaku czarnej trufli i czekolady.
Polskie lody co prawda raczej takich cen nie osiągną, ale z pewnością będą coraz droższe. To przyczyna choćby rosnących cen nabiału.
Czytaj więcej: Youtuber spróbował lodów Friza i Wersow. "Nie robi wrażenia"