Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nigdy nie wylewaj do zlewu. Ten błąd odbije się na zdrowiu

2

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Wyniki najnowszych badań potwierdzają, że woda po ich gotowaniu również posiada zdrowe właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto ją pić.

Woda po gotowanych batatach
Woda po gotowanych batatach

Woda po słodkich ziemniakach pomaga schudnąć

Słodkie ziemniaki zawierają znaczne ilości cennej witaminy A i karotenoidów. Dzięki temu jedzenie tych warzyw wpływa korzystnie na działanie narządu wzroku, opóźniają proces starzenia, niwelują działanie szkodliwych wolnych rodników i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Zawartość witamin z grupy B, sprawia, że bataty stymulują produkcję czerwonych krwinek i dostarczają odpowiednią dawkę energii niezbędnej do działania.

To nie koniec listy walorów zdrowotnych, jakie posiadają słodkie ziemniaki. Jak potwierdziły wyniki najnowszych badań opublikowane w czasopiśmie "Heliyon", woda pozostała po gotowaniu batatów skutecznie pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Skrobia zawarta w wodzie wykazuje działanie wyszczuplające i usprawnia proces trawienny.

Dr Koji Ishiguro wraz ze swoim zespołem badawczym postanowił sprawdzić, w jaki sposób można wykorzystać wodę po gotowaniu słodkich ziemniaków na skalę przemysłową. Naukowcy z Narodowego Instytutu Rolnictwa i Badania Żywności w Japonii przetestowali wartości odżywcze tej substancji i jej wpływ na spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.

W kraju kwitnącej wiśni ok.15 proc batatów jest stosowane w produkcji produktów będących pochodnymi skrobi. Można do nich zaliczyć destylowane napoje spirytusowe i przetworzoną żywność. Powoduje to powstawanie znacznej ilości ścieków, które spływają do rzek i oceanów, co wpływa negatywnie na środowisko. W ściekach znajdują się także cenne substancje, więc japońscy naukowcy chcieli sprawdzić, jak można je ponownie wykorzystać.

Analiza wykazała, że woda po ziemniakach obniża stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, poprawia metabolizm i hamuje apetyt, co jest bardzo istotne dla osób będących na diecie odchudzającej.

"Byliśmy zaskoczeni, że woda pozostała z gotowania ziemniaków może tłumić apetyt. Wyniki te są bardzo obiecujące. Stwarzają nowe możliwości wykorzystania tych pozostałości, zamiast ich wylewania. Mamy nadzieję, że zostanie to wdrożone w bliskiej przyszłości" – podsumował główny autor badań dr Koji Ishiguro.

Wyniki badań pokazują, że po gotowaniu słodkich ziemniaków, zamiast wylewać wodę, lepiej poczekać aż wystygnie i wypić ją dla zdrowia.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Monitorują ruch żubrów. Coraz mniej wypadków
Dodaj zamiast masła. Jajecznica wyjdzie idealna
Materiały wybuchowe w paczkach. Tak Rosja planowała sabotaże
Piszą o wojskach pokojowych w Ukrainie. Oto rola Polski
11 milionów długu jednej osoby. Przerażający raport z Polski
300 euro dla rodzin wielodzietnych. Papież wprowadza świadczenie
Kolejny triumf Barcelony. Tym razem bez Lewandowskiego i Szczęsnego
"Anglik przyjechał". Dwa ronda, ten sam błąd kierowcy
Czego nie można przed ślubem? Ksiądz tłumaczy i wyjaśnia
Jan Zieliński gra dalej w deblu. Zwycięstwo w niespełna godzinę
O Helence usłyszała cała Polska. Jej dramat jeszcze się nie skończył
"Nieszczęśliwy zbieg kalendarza". Zakopane czeka na turystów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić