Nigdy nie wyrzucaj do kosza. Nie wiesz, co w ten sposób tracisz
Większość osób, gdy obiera cebulę, wyrzuca łupiny do kosza. Okazuje się, że wierzchnie warstwy cebuli, których się pozbywamy, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, jak można je wykorzystać.
Łupinę cebuli warto wykorzystać głównie ze względu na zawartość kwercetyny. Ten pigment roślinny reguluje ciśnienie tętnicze i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu**.
Kwercetyna niszczy szkodliwe wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko nowotworów w tym raka jelita grubego.
Poza tym łupiny z cebuli są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu obniżają poziom glukozy we krwi, chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2, usprawniają pracę układu trawiennego i pomagają pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
To jednak nie koniec listy prozdrowotnych walorów zewnętrznej warstwy cebuli. Warto również wspomnieć o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i detoksykacyjnych.
Same łupiny cebuli nie nadają się do jedzenia. Żeby wykorzystać w pełni ich prozdrowotne właściwości, warto dodać je do zupy lub sosu. Można z nich przyrządzić również leczniczą herbatę.
W tym celu wystarczy garść łupin z cebuli wrzucić do naczynia i zalać jednym litrem wrzącej wody. Wywar należy zostawić na 15 min pod przykryciem. Po upływie tego czasu przecedzamy miksturę i pijemy tuż przed snem lub w ciągu dnia. Napój możemy ewentualnie dosłodzić odrobiną miodu naturalnego.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą