Oni szczepionki nie dostaną. "Taki pacjent jest traktowany jak osoba chora"

65

Specjaliści apelują, by ograniczyć spożywanie alkoholu na czas szczepień. - Pacjent pod wpływem alkoholu traktowany jest jak osoba chora - mówi dr Michał Sutkowski, prezes Warszawskich Lekarzy Rodzinnych.

Oni szczepionki nie dostaną. "Taki pacjent jest traktowany jak osoba chora"
(123RF)

Szczepionka na koronawirusa a alkohol

Wiele osób zastanawia się, czy będąc szczepionym na koronawirusa można spożywać alkohol. Wątpliwości wzbudziła informacja rosyjskich naukowców, którzy ostrzegli obywateli, że będą musieli znacznie ograniczyć spożywanie wysokoprocentowych trunków. Dr Michał Sutkowski, prezes Warszawskich Lekarzy Rodzinnych mówi, że przede wszystkim szczepione są osoby zdrowe, których organizm funkcjonuje prawidłowo.

- Pacjent pod wpływem alkoholu traktowany jest prawie tak, jak osoba chora. Alkohol ma silny wpływ na organizm. Wywołuje skoki ciśnienia tętniczego, prowadzi do zaburzeń oddychania, jego spożycie daje objawy hipoglikemii (np. osłabienie). To wszystko są symptomy, które wykluczają zaszczepienie. Właśnie dlatego osoby, które planują przyjąć szczepionkę, powinny być bezwzględnie trzeźwe - zaznacza ekspert.

To jednak nie są jedyne negatywne skutki picia alkoholu dla organizmu. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stwierdziło, że spożywanie alkoholu może mieć szereg szkodliwych skutków dla jelit. Alkohol, uszkadzając mikrobiom jelitowy, może doprowadzić do destrukcji komórek odpornościowych znajdujących się w jelitach. Nadmierne picie alkoholu zmniejsza również zdolność niektórych białych krwinek do walki z infekcjami.

Picie alkoholu a COVID-19

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że nadmierne picie alkoholu może zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.

- Spożywanie alkoholu zdecydowanie osłabia odporność. Jeśli dodatkowo nałoży się na to zakażenie koronawirusem, to przebiega ono dramatycznie gorzej. 1/6 pacjentów z COVID-19, którzy najgorzej przechodzą zakażenie, to pacjenci otyli z cukrzycą. 30 proc. zakażonych, których umarło, to pacjenci, którzy mieli cukrzycę w wywiadzie. Wiele spośród tych przypadków, to wynik uszkodzenia trzustki przez nadużywanie alkoholu - wyjaśnia prof. Krzysztof Simon.

Alkohol ma również działanie depresyjne na poziomie ośrodkowego układu nerwowego. Oznacza to, że zaburza oddychanie, wywołuje tachykardię, osłabienie, odwodnienie. Według dr. Sutkowskiego symptomy te w połączeniu z zakażeniem potęgują objawy COVID-19 i sprawiają, że przebieg choroby może być dużo poważniejszy.

Eksperci zalecają, by nie pić 2-3 dni przed i po przyjęciu szczepionki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić