Kamil S. Sikora| 

Owoc mnicha. Zamiennik cukru, o którym mało kto słyszał

8

Ze względu na prozdrowotne właściwości, od wielu wieków znajduje swoje zastosowanie w chińskiej medycynie naturalnej. Owoc mnicha nie jest zbyt popularny w naszym kraju, co nie oznacza, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Dowiedz się, dlaczego ten produkt powinien znaleźć się w twojej codziennej diecie.

Owoc mnicha. Zamiennik cukru, o którym mało kto słyszał
Jakie właściwości ma owoc mnicha? (Licencjodawca, XieMulin/EOSR)

Luo Han Guo, czyli owoc mnicha pochodzi z północnych części Chin, należy do rodzin dyniowatych i z wyglądu przypomina świeży agrest lub suszone kiwi. Wprawdzie w smaku jest o wiele słodszy od cukru, ale pomimo tego nie dostarcza do naszego organizmu zbędnych kalorii i nie funduje nam dodatkowych kilogramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czym zastąpić cukier w diecie

Poza tym owoc mnicha ma zerowy indeks glikemiczny, dzięki temu mogą po niego śmiało sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Znajdziemy w nim witaminę C, węglowodany, flawonoidy, kwasy fenolowe, glikozydy, terpeny oraz selen i potas, które wspomaga pracę serca.

Eksperci ds. spraw żywienia polecają spożywanie domowych preparatów przyrządzonych na jego bazie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Owoc mnicha usprawnia pracę układu immunologicznego i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Pomaga złagodzić kaszel, ból gardła i inne objawy zapalenia oskrzeli oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jego stała obecność w diecie obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Obecne w owocach antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem niektórych nowotworów. Owoc mnicha jest trudno dostępny, ale możemy bez problemu kupić go w formie proszku w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Ten zdrowszy zamiennik cukru warto dodawać do herbaty, kawy, zdrowego koktajlu, ulubionych deserów, lodów i słodkich domowych wypieków.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić