Owoc mnicha. Zamiennik cukru, o którym mało kto słyszał
Ze względu na prozdrowotne właściwości, od wielu wieków znajduje swoje zastosowanie w chińskiej medycynie naturalnej. Owoc mnicha nie jest zbyt popularny w naszym kraju, co nie oznacza, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Dowiedz się, dlaczego ten produkt powinien znaleźć się w twojej codziennej diecie.
Luo Han Guo, czyli owoc mnicha pochodzi z północnych części Chin, należy do rodzin dyniowatych i z wyglądu przypomina świeży agrest lub suszone kiwi. Wprawdzie w smaku jest o wiele słodszy od cukru, ale pomimo tego nie dostarcza do naszego organizmu zbędnych kalorii i nie funduje nam dodatkowych kilogramów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym zastąpić cukier w diecie
Poza tym owoc mnicha ma zerowy indeks glikemiczny, dzięki temu mogą po niego śmiało sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Znajdziemy w nim witaminę C, węglowodany, flawonoidy, kwasy fenolowe, glikozydy, terpeny oraz selen i potas, które wspomaga pracę serca.
Eksperci ds. spraw żywienia polecają spożywanie domowych preparatów przyrządzonych na jego bazie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Owoc mnicha usprawnia pracę układu immunologicznego i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Pomaga złagodzić kaszel, ból gardła i inne objawy zapalenia oskrzeli oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jego stała obecność w diecie obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Obecne w owocach antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem niektórych nowotworów. Owoc mnicha jest trudno dostępny, ale możemy bez problemu kupić go w formie proszku w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Ten zdrowszy zamiennik cukru warto dodawać do herbaty, kawy, zdrowego koktajlu, ulubionych deserów, lodów i słodkich domowych wypieków.