Dominika Najda| 

Pij zamiast herbaty. Wątroba będzie ci wdzięczna

7

Melisa przede wszystkim znana jest ze swoich uspokajających właściwości i jest rośliną docenianą na całym świecie. Jej właściwości na kojeniu nerwów jednak się nie kończą, warto więc poznać szereg zalet płynących ze spożywania naparu.

Pij zamiast herbaty. Wątroba będzie ci wdzięczna
Melisa uspokoi nerwy i oczyści wątrobę (Licencjodawca, ©Ali Majdfar)

Melisa nie tylko na uspokojenie

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że melisa bardzo pozytywnie wpływa na wiele funkcji naszego organizmu. Głównie stosowana jest na uspokojenie, by ukoić zszargane nerwy. Wszystko dzięki zawartości flawonoidów, żelaza, cynku, manganu, miedzi, witaminy C oraz fenolokwasów.

Mieszanka składników zawarta w melisie ma uspokajające właściwości i przywraca równowagę psychiczną. Napar działa także antydepresyjnie i pomaga w problemach z zasypianiem. Regularne picie melisy obniża poziom stresu i niweluje lęki.

Melisa sprawdzi się także w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego i chorobach tarczycy. Spożywanie zioła zalecane jest osobom, które zmagają się z nadprodukcją tyreotropiny i problemami tarczycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Właściwości lecznicze melisy. Na jakie dolegliwości pomoże?

Napar z melisy świetnie sprawdzi się w łagodzeniu dolegliwości trawiennych. Złagodzi skurcze, wspomoże trawienie oraz wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Zioło również pomaga pozbyć się wzdęć i dyskomfortu.

Skorzysta również wątroba – melisa zapobiega stłuszczeniu i reguluje jej pracę. Regularne spożywanie naparu pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Zioło świetnie sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2.

Zioło o wielu właściwościach zdrowotnych

Melisa doceniana jest także ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Codzienne picie naparu pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pomoże uregulować trawienie. W ten sposób obniżymy też ciśnienie i zredukujemy stres.

Napar do przyrządzenia jest bardzo prosty – łyżeczkę suszonego zioła należy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, maksymalnie kwadrans. Tak przygotowana mieszanka jest gotowa do spożycia.

Warto także pamiętać, by nie przesadzać z ilością, bezpiecznie trzymać się maksymalnie dwóch filiżanek. Nadmierne spożycie może powodować znużenie i ospałość, szczególnie więc należy uważać podczas prowadzenia samochodu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić