Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Po podgrzaniu stają się toksyczne. Mogą uszkodzić nerki

90
Podziel się:

Nie wszystkie produkty spożywcze mogą być odgrzewane. Ponowne przyrządzanie potrawy w niektórych przypadkach może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Sprawdź cztery zdrowe produkty, które po ogrzaniu mogą nam poważnie zaszkodzić.

Po podgrzaniu stają się toksyczne. Mogą uszkodzić nerki
(Getty Images)

Toksyczny szpinak?

Eksperci ds. żywienia nie polecają odgrzewania szpinaku. Chociaż to zielone warzywo ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, to po odgrzaniu azotany, które w nim znajdziemy, zamieniają się w azotany – związki o rakotwórczych właściwościach.

Podobnie jest z selerem. Ten popularny składnik zup, sosów i bulionów to jedno z najcenniejszych naturalnych źródeł witaminy C. Warzywo pomaga oczyścić organizm z toksyn, usprawnia pracę nerek i obniża ciśnienie tętnicze, ale również zawiera azotany, które po podgrzaniu ulegają przemianie w związki kancerogenne. To samo dotyczy buraków i marchwi. Jeśli te warzywa są składnikiem twojej zupy, lepiej zjeść je tego samego dnia lub wyjąć z dania przed podgrzaniem.

Podgrzewane grzyby

Odgrzewać nie wolno również dań z grzybami. Niestety, to błąd często popełniany przez Polaków, zwłaszcza w sezonie na te leśne skarby. Odgrzane grzyby mogą powodować nie tylko poważne problemy z trawieniem, ale i z pracą serca.

Odgrzewane mięso

Nie zaleca się też odgrzewania produktów z drobiem. Eksperci ostrzegają, że jedzenie kurczaka na następny dzień prowadzi do zaburzeń procesów trawiennych, gdyż odgrzewanie zmienia strukturę białek, z których zbudowane jest mięso. Odgrzewany drób obciąża również nerki.

Najlepiej, gdy niezjedzonego kurczaka dodasz do kanapki lub sałatki podawanej na zimno. W ten sposób nie zmarnujesz jedzenia i unikniesz problemów zdrowotnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(90)
Nick Nicki
rok temu
Azotany zamieniają się w azotany.masło maślane.kto to pisał? niektóre azotany zamieniają się owszem ale w azotyny szczególnie szkodliwe, choć te pierwsze nie są też wskazane do spożywania
Daro
rok temu
Najlepiej nic nie jeść i będzie ok
Blok ekipa 12...
rok temu
Tego nie wolno, tamtego nie wolno. A co wolno ? Może wymieńcie co wolno podgrzewać i będzie mniej pisania.
Asia
rok temu
A Czarnek to widzi i nie grzmi....
Hanna
rok temu
Azotany zamieniają się w groźne azotany, masło maślane. Ktoś sprawdza te teksty zanim puści w świat?
Bozia
rok temu
A jak się blenduje zupy to jak mam wyjąć marchew czy seler? Eksperci się znaleźli od wieków ludzie podgrzewali dania i będą to robić zapewne ci eksperci to są bez nazwisk
Skół
rok temu
Azotany zmieniają się w azotany😀, a może w azotyny? Czy ten co pisze czyta to potem?
Ada
rok temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Naprawdę warto!
Czytelniczka
rok temu
Azotany zamieniają się w azotany? Czy ktokolwiek z piszących te teksty czyta je przed publikacją?
Marek
rok temu
dla mnie biotad plus to number1
Ewa
rok temu
Azotany nie zmieniają się w azotany, tylko chyba w azotyny? Poza tym w warzywach ekologicznych, nie nawożonych sztucznie, azotanów jest mniej, więc to raczej nie wina warzyw a nawozów sztucznych.
Leo
rok temu
Wzgledy ekononiczne,nie zjesz musisz kupic nowe.A zdrowe nerki to jedno piwo dziennie.
Debili nie si...
rok temu
" to po odgrzaniu azotany, które w nim znajdziemy, zamieniają się w azotany – związki o rakotwórczych właściwościach.
Smakosz
rok temu
A azotyny odparowaly przy odgrzaniu?
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić