Po podgrzaniu stają się toksyczne. Mogą uszkodzić nerki

184

Nie wszystkie produkty spożywcze mogą być odgrzewane. Ponowne przyrządzanie potrawy w niektórych przypadkach może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Sprawdź cztery zdrowe produkty, które po ogrzaniu mogą nam poważnie zaszkodzić.

Po podgrzaniu stają się toksyczne. Mogą uszkodzić nerki
(Getty Images)

Toksyczny szpinak?

Eksperci ds. żywienia nie polecają odgrzewania szpinaku. Chociaż to zielone warzywo ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, to po odgrzaniu azotany, które w nim znajdziemy, zamieniają się w azotany – związki o rakotwórczych właściwościach.

Podobnie jest z selerem. Ten popularny składnik zup, sosów i bulionów to jedno z najcenniejszych naturalnych źródeł witaminy C. Warzywo pomaga oczyścić organizm z toksyn, usprawnia pracę nerek i obniża ciśnienie tętnicze, ale również zawiera azotany, które po podgrzaniu ulegają przemianie w związki kancerogenne. To samo dotyczy buraków i marchwi. Jeśli te warzywa są składnikiem twojej zupy, lepiej zjeść je tego samego dnia lub wyjąć z dania przed podgrzaniem.

Podgrzewane grzyby

Odgrzewać nie wolno również dań z grzybami. Niestety, to błąd często popełniany przez Polaków, zwłaszcza w sezonie na te leśne skarby. Odgrzane grzyby mogą powodować nie tylko poważne problemy z trawieniem, ale i z pracą serca.

Odgrzewane mięso

Nie zaleca się też odgrzewania produktów z drobiem. Eksperci ostrzegają, że jedzenie kurczaka na następny dzień prowadzi do zaburzeń procesów trawiennych, gdyż odgrzewanie zmienia strukturę białek, z których zbudowane jest mięso. Odgrzewany drób obciąża również nerki.

Najlepiej, gdy niezjedzonego kurczaka dodasz do kanapki lub sałatki podawanej na zimno. W ten sposób nie zmarnujesz jedzenia i unikniesz problemów zdrowotnych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić