Polacy je uwielbiają, ale uwaga. Mogą zwiększać ryzyko raka żołądka

Chociaż mogłoby się wydawać, że kuchnia azjatycka jest zdrowsza i lżejsza niż polska, to według naukowców niektóre jej składniki wykazują działanie kancerogenne. Niestety są to również produkty uwielbiane przez wielu mieszkańców kraju nad Wisłą.

pierogi z mięsemPierogi zawierają sporo skrobi, a to może okazać się niebezpieczne
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pawel Wewiorski

Nowotwór żołądka zajmuje siódme miejsce na liście najczęściej diagnozowanych rodzajów raka w Polsce.

Ta poważna choroby charakteryzuje się również dość wysoką śmiertelnością. Lekarze z całego świata ostrzegają, że jednym z głównych czynników ryzyka jej rozwoju jest niezdrowy sposób odżywiania, a w szczególności dieta bogata w sól i produkty konserwowane przy użyciu soli.

Zdaniem naukowców z Korei zebrane dotychczasowe informacje na ten temat nie są spójne, ponieważ kiszonki poza tą popularną przyprawą zawierają również sporo przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe sposoby na katar. Sprawdź jak szybko wygrać z przeziębieniem

Dlatego postanowili dokonać bardziej szczegółowej analizy. Jej wyniki zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego "Nutrients".

W naszych analizach wysokie spożycie makaronu i pierogów wiązało się ze znacznie zwiększoną częstością występowania raka żołądka – poinformowali autorzy badania.

Koreańscy badacze, stwierdzili, że codzienny jadłospis zawierający znaczne ilości sodu, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka. Dotyczy to zwłaszcza osób, które w przeszłości regularnie sięgały po nadmierne ilości alkoholu lub paliły papierosy.

Koreańczycy dodali, że wysokie spożycie soli jest spowodowane dodawaniem jej podczas przygotowania posiłków lub jedzenie produktów bogatych w ten popularny dodatek.

Jak zaznaczyli, tej substancji nie należy traktować jako bezpośredni czynnik kancerogenny.

Na rozwój raka wpływają przede wszystkim słone produkty, takie jak wcześniej wspomniane pierogi czy makaron. Ponadto naukowcy zauważyli, że tego rodzaju żywność swój potencjał rakotwórczy zawdzięcza również skrobi.

Jej spore ilości znajdziemy w produktach mącznych, które spożywane w nierozsądnych ilościach sprzyjają pojawieniu się hiperinsulinemii i hiperglikemii, co z kolei podnosi stres oksydacyjny i potęguje stany zapalne.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę