Mateusz Domański
Mateusz Domański| 

Pomidory mogą poważnie zaszkodzić. Sprawdź, czy musisz uważać

85

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez pomidorów i regularnie uwzględniają je w swoich jadłospisach. Pomidory są bardzo zdrowe, więc zasadniczo śmiało można się nimi delektować. Są jednak pewne zastrzeżenia, o których warto pamiętać. Kiedy pomidor może zaszkodzić?

Pomidory mogą poważnie zaszkodzić. Sprawdź, czy musisz uważać
Pomidory są zdrowe, ale mogą też zaszkodzić (Pixabay)

Pomidory mają niewiele kalorii - jedynie 22 kcal w 100 gramach. Właśnie dlatego są wręcz idealnym dodatkiem dla tych, którzy troszczą się o linię. Pomidory to także znakomite źródło błonnika.

Mają poza tym niski indeks glikemiczny, wobec czego są odpowiednie dla cukrzyków. Pomidory dostarczają też potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E.

Te warzywa wykazują działania przeciwnowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Warto wspomnieć też o tym, korzystnie wpływają na układ krwionośny i serce. Regularne sięganie po pomidory może ograniczyć ryzyko zawału serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Małgorzata Rozenek o sytuacji na wschodniej granicy.

Pomidory mogą zaszkodzić, kiedy się obawiać?

Pomidory spożyte w nadmiarze mogą prowadzić do zaostrzenia refluksu żołądkowego. Wszystko przez kwasy jabłkowy i cytrynowy, które znajdują się w tych warzywach.

Osoby, które mają problemy z nerkami, nie powinny szarżować z pomidorami. To dlatego, że mają one działanie moczopędne i obniżają ciśnienie krwi.

Zjedzenie dużej ilości pomidorów może poskutkować biegunką lub rozwolnieniem. Właśnie dlatego nadmiaru pomidorów unikać powinny osoby z problemami trawiennymi i cierpiące na biegunki.

Ci, którzy mają problemy ze stawami, też powinni unikać pomidorów. Podobnie sprawy mają się z cierpiącymi na kłopoty z żołądkiem i wrzody żołądka.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić