Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Powoduje pęknięcie blaszki miażdżycowej. Może doprowadzić do zawału

22

Aby nasze serce utrzymać w dobrej kondycji przez długie lata, warto nie tylko wiedzieć, co mu służy, ale także poznać jego wrogów. Oto najgorsze rzeczy, które niszczą serce i wpływają na jego pracę.

Powoduje pęknięcie blaszki miażdżycowej. Może doprowadzić do zawału
Smażone jedzenie wyniszcza serce (Piotr Jedzura/REPORTER)

Gdy poziom złego cholesterolu LDL w naszym organizmie utrzymuje się przez długi czas, tłuszcz odkłada się w ścianach naczyń, doprowadzając powoli do ich zwężenia, a następnie do zamknięcia tętnicy. Konsekwencją może być zawał serca.

Grypa wpływa na serce

Co ciekawe, nasze serce może też wykończyć grypa. Wirusy wyniszczają wiele narządów, w tym również serce. To śmiertelne zagrożenie, którego nie wolno lekceważyć.

Jednym z powikłań grypy jest zapalenie mięśnia sercowego. Jego charakter bywa często gwałtowny i nieprzewidywalny, co zwiększa ryzyko zgonu. Należy pamiętać, że na grypowe powikłania dotyczą zarówno osób starszych, jak i młodych.

Do poważnych chorób serca może też doprowadzić nieleczone nadciśnienie tętnicze. Jeśli nie zostanie wykryte odpowiednio wcześnie, u chorego rozwija się niewydolność serca. W tym przypadku również może pojawić się u młodych osób. Do pierwszych objawów tego schorzenia zaliczymy zwiększenie masy ciała, duszności, obrzęki i utratę apetytu.

Alkohol a serce

Aby zadbać o zdrowie serca należy definitywnie zrezygnować z picia alkoholu i palenia papierosów. Długotrwałe nadużywanie napojów wyskokowych zaburza pracę tego narządu i może doprowadzić do trwałego uszkodzenia.

Z kolei osoby palące papierosy są w grupie ryzyka wystąpienia zawału serca. Nałóg ten może doprowadzić do miażdżycy. Należy mieć na uwadze, że nawet bierne palenie może wyniszczyć nasze serce.

Smażone potrawy

Nie bez znaczenia jest również sposób odżywiania. Dieta bogata w wysokoprzetworzoną żywność:

  • pełna cukru,
  • czerwonego mięsa,
  • smażonych potraw.

Dieta uboga w pełnoziarniste węglowodany, owoce i warzywa, zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości oraz cukrzycy.

Ta ostatnia może doprowadzić do nieodwracalnych skutków. U nieleczonych pacjentów szybciej postępują zmiany miażdżycowe. U diabetyków częściej rozpoznaje się również zawał serca. W grupie ryzyka są również osoby z nadwagą.

Tkanka tłuszczowa wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Prowadzi do rozwoju nadciśnienie tętniczego, miażdżycy, zakrzepicy oraz cukrzycy typu 2.

Wpływ stresu na serce

Niewiele osób wie, że na kondycję naszego serca niebagatelny wpływ na również nasza psychika. Według kardiologów osoby z osobowością typu A, która charakteryzuje się życie w ciągłym stresie, są bardziej narażone na zawał serca.

Aby zadbać o serce, powinniśmy również regularnie sprawdzać nasze tętno, czyli częstość akcji serca. Jego zmiany to znak ostrzegawczy.

Przyspieszone tętno może wskazywać na stres, ale również na choroby tarczycy czy pęknięcie blaszki miażdżycowej, która w konsekwencji może doprowadzić do zamknięcia tętnicy i zawału. Tego parametru życiowego pod żadnym pozorem nie wolno nam lekceważyć.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić