Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Produkty, które niszczą trzustkę. Unikaj jak ognia

28

Do najczęściej diagnozowanych chorób trzustki należą: ostre zapalenie trzustki, przewlekłe zapalenie trzustki i rak trzustki. Aby ich uniknąć, wyeliminuj jak najszybciej ze swojej diety i życia produkty, które powoli wyniszczają ten niezwykle ważny narząd.

Produkty, które niszczą trzustkę. Unikaj jak ognia
(Getty Images)

Alkohol

Trzustka nienawidzi alkoholu. To dlatego spożywanie alkoholu w nadmiarze odpowiada za 80 proc. przypadków ostrego zapalenia trzustki. Substancje znajdujące się w trunkach wysokoprocentowych niszczą komórki trzustki. Zwłaszcza te, które odpowiadają za produkcję soku trzustkowego.

Papierosy

Palenie papierosów nie tylko znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka płuc. Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Danii w Kopenhadze przeprowadzili badanie na grupie ponad 17 tys. Badanie trwało 20 lat i ujawniło, że aż 46 proc. zdiagnozowanych przypadków zapalenia trzustki dotyczy palaczy i byłych palaczy.

Tłuste potrawy

Smażone i grillowane potrawy mocno obciążają trzustkę, utrudniając jej funkcjonowanie na pełnych obrotach. Są one ciężkostrawne i utrudniają trawienie. Co więcej, osoby, które chcą chronić trzustkę, powinny wykluczyć ze swojej diety wołowinę, wieprzowinę, baraninę, gęsinę, kaczkę, podroby i mocno peklowane mięso. Nie zaleca się też spożywania wędzonych ryb.

Słodycze i napoje gazowane

Niestety, słodycze i napoje gazowane to źródła cukru, który po spożyciu znacząco podnosi poziom glukozy we krwi. Aby ustabilizować jego poziom, trzustka musi pracować intensywniej. Niestety, gdy ten stan utrzymuje się przez dłuższy czas, wzrasta ryzyko rozwoju cukrzycy i insulinooporności.

Surowe produkty

Osoby, które chcą zadbać o trzustkę i uniknąć chorób tego narządu powinny ograniczyć w diecie ilość surowych produktów, również warzyw i owoców. Nie oznacza to, że należy z nich całkowicie zrezygnować. Wręcz przeciwnie – są one doskonałym źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Ale przy problemach z trzustką warto poddać je obróbce, np. ugotować na parze, zrobić sok, kompot czy mus. Unikać warto też produktów wzdymających, takich jak kapusta, por, czosnek i suche nasiona roślin strączkowych.

Autor: KAS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Papież Franciszek w szpitalu. Od tego zależy, czy tam zostanie
Nie mieli tego w mieszkaniu. Tragiczny finał
Zginęło 49 osób. Mija 46 lat od tragedii w warszawskiej Rotundzie
Ewakuacja blisko 100 turystów w Białce Tatrzańskiej. W pensjonacie pojawił się dym
Ewaryst Lossow nie żyje. Był domniemanym synem siostry zakonnej
Jest 600 tys. razy większa od Słońca. Kolizja może nastąpić szybciej, niż sądzono
Fałszywe zebry w chińskim zoo. Chcieli przyciągnąć zwiedzających
Zostawiła zakupy na tarasie. Dydelf zjadł niemal cały tort czekoladowy
Remont kosztował 5 mln zł. Zakopiańska ulica znów w opłakanym stanie
Światowy numer jeden w tenisie zawieszony. Jannik Sinner nie zagra do maja
Znaleziono to podczas prac. Historyczne odkrycie w Krynkach
Zobaczył takiego turystę w Tatrach. Od razu złapał za telefon
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić