Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Rakotwórczy jak tytoń. Natychmiast ogranicz

111

By zachować zdrowie, promienną cerę i smukłą sylwetkę, nie wystarczy regularnie ćwiczyć i dobrze się wysypiać. Kilkadziesiąt procent sukcesu to zdrowa, zbilansowana dieta. Warto zrezygnować z pięciu rodzajów żywności, by nasze ciało odwdzięczyło się doskonałym samopoczuciem i świetnym wyglądem!

Rakotwórczy jak tytoń. Natychmiast ogranicz
Dlaczego należy ograniczyć jedzenie bekonu? (Licencjodawca, Tatiana Epifanova)

To, co jemy ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy i w jakim stanie jest nasz organizm. Podpowiadamy, czego unikać w diecie, by sobie nie zaszkodzić.

Minusy wędzenia mięs. Uważaj na rakotwórcze związki

1. Bekon

W kwestii rakotwórczości Światowa Organizacja Zdrowia sklasyfikowała bekon w tej samej kategorii, co tytoń!

Niezdrowe jest zresztą każde przetworzone mięso. Między innymi dlatego, że zawiera azotany. Zgodnie z badaniem opublikowanym w Meat Science Journal, w żołądku azotany mogą tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

2. Biały chleb, biały ryż, makaron z białej mąki

Pełne ziarna, podczas rafinacji, tracą 89 proc. aktywności przeciwutleniającej, 79 proc. cynku i witaminy E oraz 58 proc. błonnika.

Rafinowane węglowodany zostały wiec w procesie obróbki pozbawione większości składników odżywczych. Warto wiedzieć, że wybór między makaronem z białej mąki a makaronem pełnoziarnistym nie jest wyłącznie wyborem między smakami.

3. Tłuszcze uwodornione

Tłuszcze uwodornione, często nazywane tłuszczami trans, to produkty przemysłowego procesu uwodornienia, który zmienia ciekłe oleje roślinne w tłuszcze stałe lub półstałe. Ta kategoria tłuszczów czai się nie tylko w fast foodach, ale również w pakowanych produktach spożywczych.

W badaniach populacyjnych jednoznacznie wykazano, że uwodornione tłuszcze zwiększają śmiertelność. Zazwyczaj służą producentowi wyłącznie do poprawy efektywności finansowej.

4. Chipsy ziemniaczane

Chipsy ziemniaczane są wysokokaloryczne, mają niską wartość odżywczą i wysoką zawartość tanich tłuszczów oraz sodu. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej chrupiących alternatyw, np. chipsy z soczewicy, które mają podobną konsystencję i smak do tych ziemniaczanych.

5. Dodane cukry

Dodany do żywności cukier ma zerową wartość odżywczą, a badania medyczne wykazały, że zwiększa ryzyko otyłości i chorób metabolicznych.

Można go zastąpić zdrowszą alternatywą - np. ciemną, lepką melasą, która powstaje jako produkt uboczny rafinacji cukru, a przy tym zawiera pewne ilości wapnia, magnezu, potasu i żelaza.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić