Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Ta nalewka obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko raka

24

Mahonię często sadzi się na ogródkach działkowych i w miejskich parkach w celach ozdobnych. Nie każdy jednak wie, że owoce tego krzewu można wykorzystać do zrobienia nalewki o niezwykłych właściwościach. Przepis na tę miksturę znajdziesz poniżej.

Ta nalewka obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko raka
Ta nalewa ma niesamowite właściwości (Getty Images, Zbynek Pospisil)

Jak przyrządzić domową nalewkę z mahonii?

Składniki:

alkohol 40 proc. (na wypełnienie litrowego słoika),

750 g owoców mahonii,

200 g miodu dobrej jakości.

Sposób przygotowania:

Najpierw wcześniej zebrane w okresie od sierpnia do października i zamrożone owoce mahonii wrzucamy do litrowego słoika, tak żeby zapełnić 2/3 jego wysokości. Następnie należy dodać 100 g miodu, wlać alkohol i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Szczelnie zakręcony szklany pojemnik zostawiamy na miesiąc w ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu zlewamy miksturę, dodajemy do niej pozostałą ilość miodu i odstawiamy jeszcze na tydzień. Później nalewkę filtrujemy przy użyciu gazy oraz sitka z drobnymi oczkami, przelewamy do butelki i zostawiamy na kilka tygodni.

Pamiętajmy, że im dłużej machoniówka będzie stała, tym lepiej będzie smakowała i zyska więcej prozdrowotnych właściwości.

Właściwości owoców mahonii

Mahonia to krzew należący do rodziny berberysowatych pochodzący z Ameryki Południowej. Można ją rozpoznać po pierzastych ciemnozielonych liściach, które podczas jesiennych miesięcy zmieniają kolor na bordowo-czerwony. W tym okresie pojawiają się również owoce, które są cennym surowcem zielarskim.

Z tych ciemnogranatowych jagód możemy przyrządzić kompot, galaretkę, wino lub nalewkę. Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak witamina C, berberyna i kwas chlorogenowy. Ich zawartość sprawia, że domowa nalewka przygotowana na bazie owoców mahonii wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i antynowotworowe.

Obecna w mahoniówce berberyna jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów naturalnie występujących w przyrodzie. Spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, redukuje nadmiar wolnych rodników wywołujący stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru w krwiobiegu, reguluje wartość ciśnienia tętniczego, usprawnia przemianę materii oraz wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Warto dodać, że nalewka z mahonii obniża za wysokie stężenie złego LDL w organizmie, które przyczynia się do pojawienie się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Seniorka oszukana "na policjanta". Sprawczyni miała 13 lat
Pierwsza polska misja w ISS. Jest oficjalny emblemat i ambitne plany
Kibice chcą Szczęsnego w bramce Barcelony. Trener zdecydował
Jak czyścić płytę indukcyjną bez zarysowań? Skuteczny sposób
10-latek utonął na kąpielisku. Ratownicy usłyszeli zarzuty
Samolot zmuszony do lądowania w Rosji. Nie żyje pasażer z USA
Poszerzono plażę w Sopocie. To już koniec prac
Wrzuciła list w butelce do jeziora. 26 lat później zadzwonił do niej telefon
Tragedia na Koh Samui. Rosyjska aktorka porwana przez falę podczas jogi
Tak uratujesz przelane rośliny. Wystarczy, że włożysz to do doniczki
NFZ podał alarmujące dane. Ekspert mówi wprost
Tak błyskawicznie wyczyścisz blachę piekarnika. Genialny trik
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić