Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Sprzyja nowotworom i cukrzycy. Sam zmieniasz go w truciznę

18
Podziel się:

Sposób przygotowania potraw ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Okazuje się, że tradycyjna metoda gotowania ryżu może być bardziej szkodliwa, niż przypuszczamy. Potwierdzają to wyniki badań irlandzkich naukowców.

Sprzyja nowotworom i cukrzycy. Sam zmieniasz go w truciznę
Sposób gotowania ryżu może zmienić go w toksyczną bombę (nzfhatipoglu)

Jak wynika z badań naukowców z Queens University Belfast w Irlandii Północnej, nieodpowiedni sposób przygotowywania ryżu zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych dolegliwości, takich jak cukrzyca, choroby serca i nowotwory. Szkodliwość jedzenia ryżu wynika z zawartości arsenu.

Ten trujący pierwiastek dostaje się do nasion ryżu podczas hodowli. Gleba, w której rośnie ryż oraz pestycydy i toksyczne substancje używane w przemyśle rolniczym mogą zawierać arsen. Najbardziej narażony na skażenie jest zboże uprawiane w warunkach zalewowych.

Irlandzcy naukowcy stwierdzili, że sam proces gotowania ryżu nie wystarczy, żeby pozbyć się arsenu. Kierownik badań Andy Meharg dokonał analizy trzech różnych metod przygotowania ryżu i wskazał, która z nich jest najzdrowsza. Pierwszy sposób to tradycyjne gotowanie ryżu. Ziarna najpierw zostały opłukane, a stosunek wynosił jedną porcję ryżu na dwie części wody. Ta metoda okazała się najbardziej szkodliwa, ponieważ w ugotowanym ryżu stwierdzono największe stężenie arsenu.

Innym sposobem było ugotowanie jednej porcji ryżu w pięciu częściach wody. Dzięki temu z ryżu można się pozbyć nawet 50 proc. arsenu.

Najlepszą metodą okazało się wymoczenie nasion ryżu w wodzie przez kilka godzin, zanim zostaną ugotowane. Wówczas wyeliminujemy z produktu około 80 proc. toksycznego pierwiastka. Zdaniem naukowców zalany wodą ryż najlepiej odstawić na całą noc. Po upływie tego czasu należy go dokładnie wypłukać i ugotować w proporcji: jedna porcja ryżu na pięć części wody. Obecność arsenu w ryżu nie powinna nas zniechęcać do spożywania tego smacznego i zdrowego produkty. Ryż jest bogaty w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Poza tym wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. To sposób przygotowania zmienia go w toksynę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(18)
Bella
miesiąc temu
Biedni Azjaci przez ten ryż żyją do 100 lat.
Medycyna
miesiąc temu
Ryż jest niezdrowy szczególnie dla Europejczyków.Ogolnie dla białej rasy.
Krystyna
miesiąc temu
Z tego powodu nie chorowali na " heinemedine", tylko na beri-beri, z powoduniedoboru witamin z grupy B
Franek z Opol...
miesiąc temu
Ryż nie ma żadnych witmin.dlatego tubylcy chorowali na heinemedine, dopiero jak zaczęli żreć kaszę choroba ustąpiła
gość
miesiąc temu
Nic nie rozumiem! Jak długo gotujemy w 5 częściach wody, bo jeśli wo całkowitego odparowania jej to cały arsen w ryżu pozostaje!
Xxx
miesiąc temu
Bzdury chinole jedzą ryż i żyją najdluzej
ona
miesiąc temu
I w ten sposób jemy papkę, kleik lub rozgotowany ryż
.....
miesiąc temu
Jak dobrze pamiętam, to arsen się kumuluje w organiźmie.
pawel-
miesiąc temu
więcej jest zatruć ryżem czy lekarstwami panie dochtorze ?
hahaha
miesiąc temu
A gdzie kontrola zywnosci przez wszystkie "firmy" co powinny sprawdzac (za co biora miliony)? Tak mysle ze w kieszeni (producentow i sprzedawcow).
Bzyk
miesiąc temu
A woda zawiera szkodliwy monohydrodioksyd.
qregfr
miesiąc temu
Nie przepadam za ryżem, wolę kasze, szczególnie gryczaną.
ARSENLIPEN
miesiąc temu
POLSKI RYŻY ZAWSZE SZKODZI ZALANY CZY NIE
Prześmiewca
miesiąc temu
Obecność stanu nie powinna was zniechęcać, tak samo jak obecność tlenku etylenu w żywności i wodorotlenku grafenu w szczepionkach. Rozumiecie?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić