Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Sprzyja nowotworom i cukrzycy. Sam zmieniasz go w truciznę

31

Sposób przygotowania potraw ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Okazuje się, że tradycyjna metoda gotowania ryżu może być bardziej szkodliwa, niż przypuszczamy. Potwierdzają to wyniki badań irlandzkich naukowców.

Sprzyja nowotworom i cukrzycy. Sam zmieniasz go w truciznę
Sposób gotowania ryżu może zmienić go w toksyczną bombę (nzfhatipoglu)

Jak wynika z badań naukowców z Queens University Belfast w Irlandii Północnej, nieodpowiedni sposób przygotowywania ryżu zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych dolegliwości, takich jak cukrzyca, choroby serca i nowotwory. Szkodliwość jedzenia ryżu wynika z zawartości arsenu.

Ten trujący pierwiastek dostaje się do nasion ryżu podczas hodowli. Gleba, w której rośnie ryż oraz pestycydy i toksyczne substancje używane w przemyśle rolniczym mogą zawierać arsen. Najbardziej narażony na skażenie jest zboże uprawiane w warunkach zalewowych.

Irlandzcy naukowcy stwierdzili, że sam proces gotowania ryżu nie wystarczy, żeby pozbyć się arsenu. Kierownik badań Andy Meharg dokonał analizy trzech różnych metod przygotowania ryżu i wskazał, która z nich jest najzdrowsza. Pierwszy sposób to tradycyjne gotowanie ryżu. Ziarna najpierw zostały opłukane, a stosunek wynosił jedną porcję ryżu na dwie części wody. Ta metoda okazała się najbardziej szkodliwa, ponieważ w ugotowanym ryżu stwierdzono największe stężenie arsenu.

Innym sposobem było ugotowanie jednej porcji ryżu w pięciu częściach wody. Dzięki temu z ryżu można się pozbyć nawet 50 proc. arsenu.

Najlepszą metodą okazało się wymoczenie nasion ryżu w wodzie przez kilka godzin, zanim zostaną ugotowane. Wówczas wyeliminujemy z produktu około 80 proc. toksycznego pierwiastka. Zdaniem naukowców zalany wodą ryż najlepiej odstawić na całą noc. Po upływie tego czasu należy go dokładnie wypłukać i ugotować w proporcji: jedna porcja ryżu na pięć części wody. Obecność arsenu w ryżu nie powinna nas zniechęcać do spożywania tego smacznego i zdrowego produkty. Ryż jest bogaty w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Poza tym wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. To sposób przygotowania zmienia go w toksynę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić