Tania i smaczna, ale jej nie jedz. Rtęć i antybiotyki trafią do krwi
Chociaż panga to jedna z najtańszych ryb, którą bardzo łatwo przyrządzić i ma niewiele ości, to lepiej omijać ją szerokim łukiem. Jedzenie pangi może być groźniejsze dla twojego zdrowia, niż to ci się wydaje. Dowiedz się dlaczego.
Dlaczego lepiej unikać jedzenia pangi?
Sięgając po pangę, należy pamiętać, że w porównaniu do innych ryb, zawiera niewielkie ilości cennych dla organizmu kwasów omega-3 i omega-6 oraz innych składników odżywczych. Jest to spowodowane sposobem hodowli tych ryb, który pozostawia wiele do życzenia.
Mięso pangi jest naszpikowane szkodliwymi związkami chemicznymi, takimi jak metale ciężkie i chlorany. Pangę, którą znajdziemy w polskim sklepie, hoduje się w wietnamskiej rzece Mekong. Osobniki dorastające w tym środowisku są trzymane w małych klatkach i w wodzie pełnej toksycznych substancji. Poza tym rybom podawane są antybiotyki, w celu podniesienia ich odporności. W procesie hodowlanym stosowane są również hormony wzrostu, dzięki którym ryba może osiągnąć wagę nawet 40 kg i długość ciała do 1,5 m. Takie ryby bardzo szybko się rozmnażają, po krótkim czasie nadają się do sprzedaży, za to tracą na swojej wartości odżywczej.
Zobacz także: Sardynki są zdrowe, ale nie w tej wersji. Uważaj
Dieta pangi jest również bogata w granulat składający się z ekstraktu sojowego i mączki rybnej. Dlatego mięso ryby nie posiada praktycznie żadnych walorów zdrowotnych. Kiedy panga zostaje wyłowiona i wypatroszona, do jej mięsa dodawane są substancje mające na celu sztucznie podnieść jakość sprzedawanych filetów.
Zobacz także: Zdrowa i smaczna ryba
Wiele osób często podaje pangę swoim dzieciom, co jest błędem, ponieważ w jej mięsie znajduje się szkodliwa rtęć. Związek ten kumuluje się w organizmie, zaburza prawidłową pracę układu nerwowego, moczowego, płciowego, odpornościowego, a także negatywnie wpływa na krążenie krwi. Organizm najmłodszych konsumentów cały czas się rozwija, więc mięso pangi jest dla nich szczególnie niebezpieczne. Kobietom spodziewającym się dziecka i karmiących piersią również nie poleca się spożywanie tego gatunku ryby.