Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Te osoby nie powinny jeść chrzanu. Oto powód

38

Chrzan to niezbędny dodatek do wielkanocnych potraw. Dodajemy go do żurku, jajek, a sos chrzanowy doskonale podkreśla smak domowych mięs i wędlin. Niestety, okazuje się, że nie każdy może sięgać po chrzan.

Te osoby nie powinny jeść chrzanu. Oto powód
Te osoby powinny zrezygnować z chrzanu. Może pogorszyć niektóre dolegliwości (Getty Images, brent Hofacker)

Zdrowie ukryte w korzeniu

Dzięki zawartości wielu cennych związków i substancji odżywczych – chrzan powinien na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie.

A co znajdziemy w tym niepozornie wyglądającym korzeniu? Błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chroni przed rozwojem raka jelita grubego.

Chrzan to również źródło witaminy C – silnego antyoksydantu, który niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Znajdziemy w nim również synigrynę, która odpowiada za ostry smak i zapach chrzany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Chrzan i imbir pomogą spalić tłuszcz z brzucha

To właśnie ten związek działa bakteriobójczo. Jest również przeciwutleniaczem – podobnie jak witamina C, co tylko wzmacnia przeciwnowotworowe właściwości chrzanu.

Ten zdrowy korzeń zawiera również wapń i potas. Pierwszy pierwiastek chroni przed osteoporozą. Drugi – jest niezwykle cenny dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Niedobór potasu zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru i zawału serca.

Kto nie powinien jeść chrzanu?

Niestety, nie każdy będzie mógł skorzystać z prozdrowotnych właściwości chrzanu. O tym dodatku powinni zapomnieć osoby zmagające się z refluksem, gdyż ich dieta powinna składać się przede wszystkim z produktów łagodnych, które nie będą podrażniać układu pokarmowego.

Jeśli w święta nie chcesz rezygnować z chrzanu, dodaj do niego jogurt lub przygotuj sos chrzanowy. To cenne warzywo nie jest również wskazane dla osób, które zmagają się z chorobami jelit, zwłaszcza jeśli nie są w remisji.

Chrzan będzie nasilał objawy u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Przeciwwskazaniem do konsumowania chrzanu są też wrzody dwunastnicy i żołądka.

Osoby, u których rozpoznano te dolegliwości muszą stosować dietę, która całkowicie eliminuje chrzan z jadłospisu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić