Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Uderza w system nerwowy. Zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego

44

Na temat niekorzystnego wpływu mięsa na nasze zdrowie wypowiedziało się już wielu ekspertów. Jak wynika z najnowszych badań, dieta bogata w potrawy mięsne nie tylko zwiększa ryzyko raka jelita grubego i chorób układu sercowo-naczyniowego, ale może również przyczynić się do rozwoju stwardnienia rozsianego.

Uderza w system nerwowy. Zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego
Mięso zwiększa ryzyko SM (Massimo Sangoi)

Zdaniem naukowców z University of Connecticut osoby spożywające duże ilości mięsa mogą być bardziej zagrożone na zachorowanie na stwardnienie rozsiane (SM). U osób cierpiących na tę chorobę autoimmunologiczną, występują zaburzenia przekazywania impulsów nerwowych. Na podstawie dotychczas zebranych informacji nie ustalono, co konkretnie przyczynia się do rozwoju tego schorzenia.

Jednak wyniki najnowszych badań sugerują, że jednym z głównych czynników ryzyka SM mogą być bakterie jelitowe.

Amerykańscy naukowcy postanowili sprawdzić, jak wzajemnie oddziałuje na siebie dieta, bakterie jelitowe i układ immunologiczny. W badaniach uczestniczyło 25 pacjentów ze stwardnieniem rozsianym i 24 osoby niecierpiące na to schorzenie. Główny autor badań Dr Yanjiao Zhou, adiunkt medycyny w UConn Health School of Medicine w Farmington w stanie Connecticut, stwierdził, że wiele bakterii znajdujących się w jelitach może mieć związek z zachorowaniem na stwardnienie rozsiane i wpływać na stopień niepełnosprawności osób cierpiących na SM.

Znaleźliśmy również zwiększoną liczbę markerów autoimmunologicznych i charakterystycznych metabolitów w SM. Najbardziej interesujące jest to, jak te systemy łączą się ze sobą i jaki wpływ ma na nie dieta - dodał ekspert.

Z raportu, który został opublikowany w czasopiśmie medycznym "EbioMedicine" wynika, że stała obecność większej ilości mięsa w codziennej diecie, niski poziom niektórych bakterii jelitowych i większe stężenie komórek odpornościowych we krwi są związane z SM.

Znaczne ilości mięsa obecne w diecie pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, były związane z niższym poziomem Bacteroides thetaiotaomicron. Jest to bakteria odgrywająca ważną rolę w procesie trawienia węglowodanów. Według badaczy atak autoimmunologiczny na układ nerwowy osób chorych na SM może być spowodowany zależnością pomiędzy układem odpornościowym a bakteriami w jelitach.

Naukowcy stwierdzili, że konieczne jest przeprowadzenia kolejnych badań pod tym kątem. Ich zdaniem dalsze analizy powinny dotyczyć większej ilości osób, w tym pacjentów z ostrzejszą postacią stwardnienia rozsianego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić