Ultraprzetworzona żywność przyspiesza starzenie się organizmu

Włoscy naukowcy odkryli, że wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności może prowadzić do przyspieszenia biologicznego starzenia się organizmu, niezależnie od jej wartości odżywczej.

Przetworzona żywność szkodzi zdrowiuPrzetworzona żywność szkodzi zdrowiu
Źródło zdjęć: © pexels

Zespół badaczy z włoskiego Libera Universita Mediterranea przeanalizował dane z badania Moli-sani, obejmującego ponad 22 tysiące uczestników. Odkryto, że osoby spożywające duże ilości ultraprzetworzonej żywności były biologicznie starsze niż wynikałoby to z ich wieku.

W trakcie analiz sprawdzono stężenie ponad 30 różnych markerów wskazujących wiek biologiczny. Wiek biologiczny, w przeciwieństwie do chronologicznego zależnego od daty urodzenia, odzwierciedla faktyczny stan narządów, tkanek i układów organizmu, co oznacza, że może różnić się od rzeczywistego wieku osoby.

Dzięki szczegółowym kwestionariuszom żywieniowym naukowcy uzyskali informacje na temat spożycia substancji typowych dla żywności przetworzonej, takich jak maltodekstryny, hydrolizaty białkowe, utwardzone tłuszcze, barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku czy słodziki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To nie jest wędlina. Czytaj etykietę, zanim ją kupisz

Ultraprzetworzona żywność to nie tylko paczkowane przekąski czy słodzone napoje, ale również produkty pozornie nieszkodliwe, takie jak masowo produkowany chleb, jogurty owocowe, niektóre płatki śniadaniowe czy zamienniki mięsa.

Nasze dane pokazują, że wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej ma nie tylko negatywny wpływ na ogólne zdrowie, ale może także przyspieszać samo starzenie, sugerując związek, który wykracza poza słabą jakość odżywczą tych produktów – podkreśla Simona Esposito, autorka publikacji w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition".

Mechanizmy szkodliwego wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie nie są jeszcze w pełni poznane. Oprócz tego, że są niewystarczające pod względem odżywczym, bogate w cukry, sól oraz tłuszcze nasycone lub trans, produkty te przechodzą intensywny proces przetwarzania przemysłowego, który w rzeczywistości zmienia ich skład.

Prowadzi to do utraty składników odżywczych i błonnika. Może to mieć istotne konsekwencje dla szeregu funkcji fizjologicznych, w tym metabolizmu glukozy oraz składu i funkcjonalności mikrobioty jelitowej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Ukraiński wywiad publikuje nagranie. Desperacja rosyjskich żołnierzy
Ukraiński wywiad publikuje nagranie. Desperacja rosyjskich żołnierzy
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego