Unikaj jak ognia. Powodują przewlekłe stany zapalne
Stan zapalny jest naturalną reakcją organizmu na czynniki, które mogą doprowadzić do jego uszkodzenia. Może ustąpić samoistnie lub utrzymywać się przez dłuższy czas przyczyniając się do rozwoju wielu poważnych chorób. Dlatego w trosce o nasze zdrowie powinniśmy wykluczyć z codziennego jadłospisu produkty o właściwościach prozapalnych.
Żywność bogata w cukier
Nadmiar cukru w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, insulinooporności i próchnicy zębów. Poza tym regularne sięganie po jego znaczne ilości może wywoływać stany zapalne w naszym organizmie lub nasilać ich objawy.
Pamiętajmy, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w cukiernicy, ale także w takich produktach spożywczych jak ciastka i batoniki, płatki śniadaniowe, gotowe dania i sosy, niektóre wyroby piekarnicze oraz napoje gazowane. Chcąc uniknąć wielu problemów zdrowotnych, powinniśmy unikać również syropu glukozowo-fruktozowego będącego zamiennikiem cukru rafinowanego.
Produkty zawierające tłuszcze trans
Tłuszcze trans są jednym z rodzajów tłuszczów nasyconych, które spożywane w nadmiarze podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przyczyniając się tym samym do pojawienia się zmian miażdżycowych, zawału serca i udaru mózgu. Produkty te mogą również wywoływać stany zapalne w organizmie. Najwięcej tłuszczów trans zawierają m.in.: dania typu fast food, wysokoprzetworzona żywność i twarde margaryny.
Czerwone mięso
Kolejnym produktem, którego stała obecność w codziennej diecie sprzyja rozwojowi stanów zapalnych, jest czerwone mięso i wysokoprzetworzone mięso. Zdecydowanie zdrowszymi zamiennikami są: chude mięso drobiowe, produkty roślinne i tłuste ryby morskie.
Węglowodany oczyszczone
Produkty bogate w węglowodany oczyszczone, czyli wyprodukowane na bazie białej mąki fundują nam dodatkowe kilogramy i mogą zaostrzać stany zapalne. Można do nich zaliczyć pszenne wyroby cukiernicze oraz biały chleb, ryż i makaron. Ponadto taka żywność jest pozbawiona cennych otrębów i składników odżywczych.