Uważaj w lesie. Może zacząć się przemieszczać

"Masło czarownicy" to nieoficjalna nazwa wykwitów piankowatych (śluzowców). W Polsce pojawia się na martwych pniach drzew, zazwyczaj na wilgotnych, zalesionych obszarach. Kiedyś uważano, że "masło czarownicy" powoduje szkody w gospodarstwie i psuje mleko. Jak jest naprawdę?

Zauważyłeś w lesie? To "masło czarownicy"Zauważyłeś w lesie? To "masło czarownicy"
Źródło zdjęć: © Getty Images | Aleksa Torri

Czym jest masło czarownicy?

Śluzowce to jednokomórkowe, eukariotyczne organizmy. Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać grzyby - z powodu swojej niciowatej struktury i sposobu wzrostu - nie są z nimi spokrewnione. Charakteryzują się heterotroficznością i zdolnością do przejściowych zmian formy – od jednokomórkowych ameb do wielokomórkowych struktur.

Forma, która przyciąga najwięcej uwagi, to tzw. plazmodium – wielka, wielojądrowa komórka zdolna do ruchu i żerowania na bakteriach.

Ludowe przekonanie, że pojawienie się wykwitu piankowatego źle wieszczy okolicznym domom, wynika raczej z przesądów. Faktem jest jednak, że "masło czarownicy" pochłania bakterie i utrzymuje w sobie zabójcze stężenia metali ciężkich.

– Nie roślina, nie zwierzę, nie grzyb? Rzucający się w oczy jaskrawożółty dziwny twór, to gatunek śluzowca – wykwit piankowaty. Specyficzną cechą dla tego gatunku śluzowca jest wysoka tolerancja na zabójcze stężenia metali ciężkich, głównie cynku. Organizm ten potrafi się poruszać i to z prędkością do pół centymetra na godzinę. Odżywia się pochłaniając bakterie i inne substancje spotkane na swej drodze. Śluźnie spotykają się ze sobą i łączą w większy twór – napisano na facebookowym profilu Lasy Państwowe, Nadleśnictwo Lądek-Zdrój.

Czy można zjeść masło czarownicy?

Śluzowce, choć nie są tak dobrze znane jak inne organizmy, odgrywają ważną rolę w ekosystemie, przyczyniając się do dekompozycji materii organicznej i kontroli populacji bakterii. Występują niemal na całym świecie, a ich unikalne właściwości i zdolności adaptacyjne czynią je fascynującym obiektem badań w dziedzinie biologii.

Spożycie masła czarownicy wiąże się jednak ze sporym ryzykiem. Choć mówi się, że istnieją tacy, którzy zbierają je i smażą - na wzór jajecznicy - nie jest to jednak najlepszy wybór żywieniowy.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos