Warto mieć je w swojej diecie. Nasze ciało od razu nam podziękuje

25

Wiele osób może być nieświadomych faktu, że daktyle mają niezwykle pozytywny wpływ na organizm. Wystarczy przez tydzień jeść te słodkie owoce, aby nasze ciało poczuło różnicę. Dlatego warto umieścić je w swojej diecie.

Warto mieć je w swojej diecie. Nasze ciało od razu nam podziękuje
Warto mieć je w swojej diecie. Nasze ciało od razu nam podziękuje (Adobe Stock)

Wystarczy zjeść odrobinę daktyli, by już po pół godziny poczuć dodatkową energię. Ten niedoceniany przez wielu owoc polecany jest zwłaszcza kobietom w pierwszych tygodniach po urodzeniu dziecka. Eksperci zwracają też uwagę na pozytywny wpływ daktyli na sprawność wzroku. To jednak nie wszystko.

Warto mieć je w swojej diecie. Nasze ciało od razu nam podziękuje

Dlaczego daktyle są tak cenne? Wynika to z faktu, że zawierają w sobie bor, który z kolei wzmacnia kości. W owocach znajdziemy też fosfor, potas, wapń i magnez. Odpowiednie nagromadzenie tych witamin pozwala naszemu organizmowi skutecznie zabezpieczyć się przed osteoporozą.

Daktyle są też bogate w błonnik, który wspomaga układ trawienny. Dieta zawierająca odpowiednie ilości błonnika zabiega zaparciom i sprzyja regularnym wypróżnieniom. Dowodzi temu badanie opublikowane w British Journal of Nutrition". Naukowcy wykazali, że osoby spożywające regularnie daktyle cechują się znacznie sprawniej działającym układem trawiennym.

W daktylach znajdziemy również witaminę B6, która pomaga wytwarzać serotoninę i noradrenalinę. Mają one pozytywny wpływ na nasz mózg, bo pozwalają regulować nastrój i wspomagają walkę ze stresem. Niski poziom witaminy B6 sprzyja depresji. Dlatego im więcej zapewnimy jej naszemu organizmowi, tym lepiej będziemy się czuć - zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym.

Daktyle będą też świetnym wyborem, jeśli poczujemy nagłą chęć na coś słodkiego. Mają w sobie nie tylko błonnik, magnez czy witaminy, ale również przeciwutleniacze. Zawarta w nich fruktoza i glukoza działa natychmiast i zapewnia organizmowi nagły zastrzyk energii. Jest on przy tym bardziej efektywny niż w przypadku sięgnięcia po słodycze.

Z badań naukowych wynika, że daktyle wzmacniają też serce, bo zmniejszają poziom trójglicerydów i zmniejszają stres oksydacyjny. Są to główne czynniki powodujące choroby serca i miażdżycę. Tymczasem potas, którego w daktylach nie brakuje, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

Daktyle chronią też układ trawienny i jelita przed szkodliwymi bakteriami, które w przypadku przedostania się do okrężnicy, mogą wywołać u nas poważne turbulencje zdrowotne. Regularne sięganie po te owoce sprawia, że w jelitach zwiększa się liczba dobrych bakterii, które mają za zadanie chronić nas przed namnażaniem się komórek nowotworowych w okrężnicy.

Dla osób dbających o sylwetkę dobrą wiadomością będzie to, że daktyle pomagają w utracie wagi. To zasługa błonnika, który nie tylko daje poczucie sytości, ale też wspomaga układ trawienny i sprzyja wypróżnianiu.

Zobacz także: Polski startup robi karierę w Dubaju u boku szejka
Autor: ŁKU
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić