Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

WHO ostrzega. Szkodliwy jak papierosy, zwiększa ryzyko raka jelita

48
Podziel się:

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed zajadaniem się boczkiem. Okazuje się, że to smaczne i aromatyczne mięso wykazuje silne właściwości rakotwórcze.

Nadmiar boczku w diecie zwiększa ryzyko raka jelita grubego
Nadmiar boczku w diecie zwiększa ryzyko raka jelita grubego (Getty Images)

Według najnowszych badań, tak uwielbiany przez Polaków boczek jest nie tylko szkodliwy dla układu sercowo-naczyniowego, ale również ma właściwości rakotwórcze. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że mięso przetworzone jest bardzo kancerogenne i tak samo szkodliwe jak papierosy, alkohol, arsen oraz azbest.

Ta decyzja została oparta na badaniach, które prowadzono na całym świecie. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) wykonała 800 analiz i zdała raport, z którego wynika, że związki chemiczne powstające przy procesie obróbki mięsa mogą powodować rozwój nowotworów. Te toksyczne substancje to m.in.: związki N-nitrozowe i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które powodują również zanieczyszczenie powietrza.

Pojawia się pytanie: jaka ilość boczku jest dla nas bezpieczna? Okazuje się, że zjedzenie dwóch plastrów boczku w ciągu dnia, zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu jelita grubego średnio o 5.9 proc, czterech plastrów – o 6.8 proc., sześciu o – 7.7 proc. natomiast zjedzenie dziesięciu plastrów zwiększa ryzyko zachorowania na raka aż o 9.5 proc.

Jedzenie boczku od czasu do czasu nie powinno negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, jednak jak wiadomo to mięso ma wielu zwolenników, którzy nie potrafią poprzestać na zjedzeniu jednego plasterka. Warto więc zastanowić się, jaki wpływ na organizm ma nasze codzienne menu i czy nie lepiej zastąpić produkty niosące ryzyko rozwoju raka mniej szkodliwym jedzeniem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(48)
Fater
9 miesięcy temu
Lepiej napiszcie czym Wy nas trujecie
1075
2 lata temu
no dziwne- Anglicy nie umierają całymi miastami i Amerykanie także!!!! A śniadanie bez bekonu tam to jak u nas bez chleba
Bolko
2 lata temu
A co na to Amerykanie
Pesymista
2 lata temu
A słyszeliście o sztucznym mięsie i kto je sponsoruje??? Niejaki Bill (szczepionka) i stąd ten atak na mięso. A zresztą teraz to wszystko szkodzi według tych bzdur co piszą pseudo naukowcy za kasę a 90% ludzi w to wierzy. (Dinozaury jadły mięso i za dużo pierdziały po nim, dostały raka, spowodowały efekt cieplarniany i wygineły) fajne naukowe opracowanie w stylu dziśejszych pseudo naukowców i pseudo aktywistów eko.
Noktoco
2 lata temu
WHO nie wie co to prawdziwy boczek. Prawdziwy boczek nik9mu nie zaszkodził
Jaga
2 lata temu
Odkąd boczek jest produktem przetworzonym?Staje się niebezpiecznym po szpikowaniu dziwnymi substancjami z różnych koncernów spożywczych.
Mysliciel
2 lata temu
Dla mnie to nie istotna statystyka jesli mowimy o wzroscie prawdopodobienstwa tylko o 8%. Rownie dobrze przy badaniu na wplyw rozwoju raka mogly sie przyczynic inne rzeczy. Nie mozna zapisywac jednej rzeczy jako przyczyne. Tak samo jak covid i choroby wspolistniejace
Tomeksss
2 lata temu
Czy jest jeszcze jakaś rzecz, przed którą nie ostrzega WHO???
ewq
2 lata temu
od dluzszego czasu widac nagonke na mieso na o2!
ŻenaDA
2 lata temu
Tylko SZTUCZNY BOCZEK produkowany przez firmę Billa Gatesa jest zdrowy!!
takmyślę
2 lata temu
Większych bzdur nie czytałem bo jeżeli boczek to i wszystkie inne produkty wędzone są tak samo szkodliwe.Bo o wędzenie tu chodzi o czym autor tych wypocin nie raczył wspomnieć!
kkjk
2 lata temu
Bardziej zdrowe są wszystkie dodatki E dodawane do żywności przetworzonej masowo nawet po tym jak okażą się szkodliwe i kancerogenne.
Dzido
2 lata temu
Co za hipokryci w takim razie zakazać tego typu praktyk i co ważne karać rolników którzy tylko płaczą a tak naprawdę trują ludzi stosując atybiotyki i pestycydy a następnie producęci żywności i po sprawie a wypisywać głupoty WHO mało wiarygodna instytucja jak zwykle chodzi o pieniądze a nie o zdrowie
Kris
2 lata temu
Jeszcze nie znalazłem nic na temat zdrowej żywności ,wszystko szkodliwe .
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić