Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Widzisz na bananie? Wyrzuć go jak najszybciej

17

Kiedy banan przestaje być bezpieczny do spożycia? Czy ciemna skórka oznacza, że powinien już trafić do kosza? Czym jest grzyb nigrospora, który potencjalnie może zasiedlić owoc? Oto kilka wskazówek, które pozwolą zadecydować, czy banan, który od tygodnia leży w kuchni, nadaje się jeszcze do zjedzenia.

Widzisz na bananie? Wyrzuć go jak najszybciej
Czy warto jeść banany? (Licencjodawca, © 2022 Kryssia Campos)

Wygląd zewnętrzny bananów. Co oznaczają zmiany koloru skórki?

Banan, który zmienia barwę skórki z jasnożółtej na brązową, wcale nie jest zepsuty.

Ciemne plamy na skórce są naturalnym objawem dojrzewania banana -wynikiem procesu enzymatycznego, który prowadzi do rozpadu chlorofilu i pojawienia się antyoksydantów.

Te zmiany nie tylko wpływają na smak owocu, czyniąc go słodszym, ale także zwiększają jego wartość odżywczą. Ważne jest jednak, aby zwrócić uwagę na konsystencję miąższu. Jeżeli banan jest miękki, ale nie zbyt papkowaty, nadaje się do spożycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Skórka do banana. Niecodzienne zastosowania

Jeśli banan ma nieprzyjemny zapach, jest nadmiernie miękki, ma pleśń na skórce, a jego miąższ wydaje się mętny albo lepki, prawdopodobnie jest zepsuty i nie powinien być spożywany. Lepiej popełnić błąd na korzyść ostrożności i nie spożywać wątpliwej jakości owocu.

Grzyb nigrospora — czerwone zagrożenie

Istnieje jeden szczególny rodzaj grzyba, który może stanowić problem — nigrospora. To grzyb, który występuje naturalnie w środowisku i jest przyczyną powstawania ciemnych plam na skórce owocu.

Zainfekowanie grzybem nigrospora jest zwykle nieszkodliwe dla zdrowych osób, ale może powodować problemy u osób z osłabionym układem odpornościowym, powodując m.in. problemy z układem oddechowym. Choć jest to rzadkość, warto znać taką możliwość.

Jednym z problemów związanych z grzybem jest to, że jego obecność jest trudna do wykrycia, a objawy zakażenia mogą obejmować gorączkę i problemy żołądkowe, które można pomylić z objawami innych chorób i zatruć.

W przypadku bananów o obecności nigrospory świadczy m.in. zaczerwienienie nasion wewnątrz owocu. Przed spożyciem długo już leżącego w kuchni banana, warto go przekroić, by sprawdzić, czy nie ma w nim czerwonych nitek.

Jakiekolwiek czerwone ślady świadczą o tym, że banana należy bez zbędnych sentymentów wyrzucić do kosza.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić