Więcej toksyn niż w papierosach. Może wywołać raka trzustki
Nawet osoby, które na co dzień zdrowo się odżywiają i prowadzą aktywny tryb życia, mają chwilę słabości i zdarza się im sięgnąć po niezdrową przekąskę. Niektóre z nich nawet jedzone sporadycznie mogą przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych. Sprawdź, o jakie produkty chodzi.
Przekąski, które podnoszą ryzyko nowotworów
Kiełbasa
Uwielbiana przez wielu Polaków kiełbasa może wpływać negatywnie na nasze drowie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że spożywanie przetworzonego mięsa jest jednym z czynników ryzyka chorób nowotworowych. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców ze Szwecji, codzienne jedzenie 50 g tego rodzaju produktów może zwiększać ryzyko raka trzustki nawet o 19 proc. Jeszcze bardziej niebezpieczna jest kiełbasa z grilla. Zdaniem ekspertów w 200 g grillowanej kiełbasy znajduje się 100 razy więcej toksyn niż w 20 papierosach.
Zobacz także: Zapycha tętnice cholesterolem. Lepiej sobie odpuścić
Popcorn z mikrofalówki
W trosce o nasze zdrowie powinniśmy raz na zawsze zrezygnować z prażonej kukurydzy i zastąpić ją innymi przekąskami. Opakowanie popcornu przeznaczonego do podgrzania w mikrofalówce znajduje się kwas perfluorooktanowy. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że substancja ta wpływa negatywnie na zdolności rozrodcze. Z kolei diacetyl, dzięki któremu popcorn ma maślany smak, podnosi ryzyko nowotworu płuc, nerek i pęcherza.
Zobacz także: Szkodliwe gatunki ryb. Nie jedz ich
Jedzenie w puszkach
Spożywanie tych produktów ma swoje zalety. Mają długą przydatności, niską cenę i doskonale sprawdzają się w podróży. Należy jednak pamiętać, że do produkcji puszek wykorzystuje się bisfenol A (BPA), który wykazuje właściwości kancerogenne. Regularny kontakt z tym związkiem chemicznym zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka prostaty i piersi oraz otyłości i cukrzycy typu 2.
Napoje gazowane
Nie od dzisiaj wiadomo, że napoje gazowane zawierają znaczne ilości cukru i konserwantów, co nie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Zawierają także 4-metyloimidazol, który sprzyja rozwojowi raka trzustki. Jak wynika z niektórych badań, picie 500 ml napojów gazowanych dwukrotnie podnosi ryzyko zachorowania na ten nowotwór.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Chipsy
Ta pyszna przekąska jest bogatym źródłem soli, konserwantów i niebezpiecznych tłuszczów trans. Jednak to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy raz na zawsze wykluczyć ten produkt z naszego codziennego jadłospisu. W chipsach znajduje się również rakotwórczy związek chemiczny o nazwie akrylamid. Ta szkodliwa substancja występuje także w papierosach. Jej spożywanie może przyczynić się do rozwoju komórek rakowych w przewodzie pokarmowym.