Milena Górecka| 

Wiele państw ich zakazuje. Niszczą wątrobę, tarczycę, mózg

25

Żywność bywa kolorowa i atrakcyjna dla oka dzięki dodatkom w postaci barwników spożywczych. Nie wszystkie z nich są jednak bezpieczne dla naszego zdrowia. Które oznaczenia barwników na opakowaniach powinny nas zaalarmować?

Wiele państw ich zakazuje. Niszczą wątrobę, tarczycę, mózg
Barwniki spożywcze są na potęgę dodawane do żywności (Licencjodawca)

Lista barwników, których powinniśmy unikać

Ertrozyna (E127)

Ertrozyna to czerwony barwnik, który w niektórych badaniach został powiązany z występowaniem nadpobudliwości u dzieci oraz negatywnego wpływu na tarczycę. W niektórych krajach został zakazany lub jego użycie jest ograniczone. W Unii Europejskiej dozwolone jest dodawanie tego składnika tylko do barwienia koktajli wiśniowych i wisienek kandyzowanych.

Koszenila (E120)

Koszenila to naturalny barwnik czerwony, który powstaje z pancerzyków owadów. Okazuje się, że koszenila jest jednym z głównych winowajców alergii pokarmowych wśród barwników. Może powodować różne objawy — od wysypki skórnej po reakcje anafilaktyczne. Koszenila dodawana jest do alkoholu, słodyczy czy wyrobów mięsnych.

Barwniki z Southampton

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Southampton wykazały, że pewne barwniki spożywcze mogą wpływać negatywnie na mózg i zachowanie dzieci, powodując ich nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji uwagi. Wśród tych barwników znajdują się czerwień koszenilowa (E124), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa (E110), tatrazyna (E102), azorubina (E122) oraz czerwień Allura AC (E129).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szkodliwe działanie erytrozyny

Barwnik annato (E160B)

Choć barwnik annato, podobnie jak koszenila, pochodzi z naturalnego źródła - drzewa achiote - może powodować reakcje alergiczne. Najczęściej dodawany jest do sera. Objawy te obejmują bóle głowy, zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz wysypki skórne. Warto zwrócić uwagę na skład produktów i unikać tych zawierających E160B, jeśli zauważymy u siebie objawy takiej nietolerancji.

Zieleń brylantowa (E142)

Zieleń brylantowa jest syntetycznym barwnikiem, który może powodować reakcje alergiczne, zwłaszcza u osób wrażliwych. W niektórych badaniach sugeruje się również, że może on niszczyć zdrowie wątroby. W wielu krajach jego użycie jest już ograniczone lub zakazane. W innych dodawana jest do sosu miętowego, cukierków, lodów.

Jakie barwniki wybierać?

Kolorowe jedzenie wygląda co prawda atrakcyjniej, ale w tej kwestii zawsze lepiej zdać się na naturalne kolory, które występują w owocach i warzywach. Podczas zakupu innych kolorowych produktów, zawsze warto zwrócić uwagę na skład.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić