Wiele państw ich zakazuje. Niszczą wątrobę, tarczycę, mózg

Żywność bywa kolorowa i atrakcyjna dla oka dzięki dodatkom w postaci barwników spożywczych. Nie wszystkie z nich są jednak bezpieczne dla naszego zdrowia. Które oznaczenia barwników na opakowaniach powinny nas zaalarmować?

Barwniki spożywcze są na potęgę dodawane do żywnościBarwniki spożywcze są na potęgę dodawane do żywności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Lista barwników, których powinniśmy unikać

Ertrozyna (E127)

Ertrozyna to czerwony barwnik, który w niektórych badaniach został powiązany z występowaniem nadpobudliwości u dzieci oraz negatywnego wpływu na tarczycę. W niektórych krajach został zakazany lub jego użycie jest ograniczone. W Unii Europejskiej dozwolone jest dodawanie tego składnika tylko do barwienia koktajli wiśniowych i wisienek kandyzowanych.

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Koszenila (E120)

Koszenila to naturalny barwnik czerwony, który powstaje z pancerzyków owadów. Okazuje się, że koszenila jest jednym z głównych winowajców alergii pokarmowych wśród barwników. Może powodować różne objawy — od wysypki skórnej po reakcje anafilaktyczne. Koszenila dodawana jest do alkoholu, słodyczy czy wyrobów mięsnych.

Barwniki z Southampton

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Southampton wykazały, że pewne barwniki spożywcze mogą wpływać negatywnie na mózg i zachowanie dzieci, powodując ich nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji uwagi. Wśród tych barwników znajdują się czerwień koszenilowa (E124), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa (E110), tatrazyna (E102), azorubina (E122) oraz czerwień Allura AC (E129).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Barwnik annato (E160B)

Choć barwnik annato, podobnie jak koszenila, pochodzi z naturalnego źródła - drzewa achiote - może powodować reakcje alergiczne. Najczęściej dodawany jest do sera. Objawy te obejmują bóle głowy, zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz wysypki skórne. Warto zwrócić uwagę na skład produktów i unikać tych zawierających E160B, jeśli zauważymy u siebie objawy takiej nietolerancji.

Zieleń brylantowa (E142)

Zieleń brylantowa jest syntetycznym barwnikiem, który może powodować reakcje alergiczne, zwłaszcza u osób wrażliwych. W niektórych badaniach sugeruje się również, że może on niszczyć zdrowie wątroby. W wielu krajach jego użycie jest już ograniczone lub zakazane. W innych dodawana jest do sosu miętowego, cukierków, lodów.

Jakie barwniki wybierać?

Kolorowe jedzenie wygląda co prawda atrakcyjniej, ale w tej kwestii zawsze lepiej zdać się na naturalne kolory, które występują w owocach i warzywach. Podczas zakupu innych kolorowych produktów, zawsze warto zwrócić uwagę na skład.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?