Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Niszczy wątrobę. Zakazana w wielu państwach, u nas kupisz bez problemu

306
Podziel się:

Mogą przyczyniać się do rozwoju wielu groźnych chorób, w tym raka wątroby czy astmy. Barwniki spożywcze w wielu krajach są na liście zakazanych właśnie ze względu na swoją szkodliwość, ale Unia Europejska wciąż dopuszcza stosowanie wielu z nich. Na jakie substancje powinniśmy szczególnie uważać?

Szkodliwe dodatki
Szkodliwe dodatki

Szkodliwe barwniki dodawane do żywności. Oto 8 najgorszych a nich

E104, czyli żółcień chinolinowa to barwnik, który znajdziemy w galaretkach, napojach, cukierkach czy lodach. Dodaje się go również do kosmetyków, pasty do zębów czy tuszu do tatuaży. Może powodować reakcje alergiczne, ale jest też wiązany z nadpobudliwością u dzieci.

E124 to czerwień koszelinowa często dodawana do napojów, słodyczy czy gotowych dań w proszku. Może powodować reakcje alergiczne, ale niektóre badania sugerują też, że działa rakotwórczo na komórki wątroby.

E102, czyli tartrazyna, to żółty barwnik dodawany do napojów, wyrobów cukierniczych, dżemów, lodów, sztucznego miodu, musztardy, gotowych zup w proszku, a nawet niektórych likierów alkoholowych. W nadmiarze powoduje nadpobudliwość i problemy z koncentracją u dzieci. Działa toksycznie na serce, wątrobę i nerki.

E110 to żółcień pomarańczowa. Ten barwnik jest zakazany w Norwegii oraz Finlandii. Gdzie możemy go znaleźć? W płatkach śniadaniowych, ciastkach, likierach owocowych, a nawet lekach. Związek ten może nasilać objawy astmy, u niektórych powoduje reakcje alergiczne, bóle brzucha . Podejrzewa się również, że może być rakotwórczy.

E122, czyli azorubina, jest dodawana do budyniów, ciast, dżemów, cukierków, czerwonego wina i jogurtów. Liczne badania udowodniły, że działa rakotwórczo na zwierzęta.

E 129 to czerwień allura. Jest zakazana w Danii, Belgii, Szwajcarii, Francji i Szwecji. W niektórych badaniach wykazano, że wpływa negatywnie na płodność i wykazuje rakotwórcze działanie. Znajdziemy ją w żelkach, galaretkach, napojach gazowanych, płatkach czy wyrobach cukierniczych.

Kolejny potencjalnie toksyczny związek dodawany do żywności to E132, czyli niebieska indygotyna. Jest dodawana do lodów, słodyczy, syropów, drinków alkoholowych, suplementów, leków. Uważa się, że przyczynia się do rozwoju alergii, powoduje nadpobudliwość u dzieci, ale też wpływa na kondycję serca.

Ostatni na liście najbardziej toksycznych barwników znajduje się E133, czyli błękit brylantynowy. To dodatek powszechnie stosowany w produkcji cukierków, galaretek, alkoholi, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, kosmetyków do makijażu, pasty do zębów i farb do włosów. W nadmiarze zwiększa ryzyko rozwoju astmy. Jest szczególnie niebezpieczny dla osób chorych na zespół jelita drażliwego. Niektóre badania wykazały też jego potencjalnie rakotwórcze działanie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(306)
SamJo !!!
3 tyg. temu
Jedyne dzialanie w Polsce, to utworzyć lobby, które będzie zwalczało szkodliwe EXXX, i domagało się przepisów , ew. ustaw na ten temat !! Czyli, zabronić stosowania szkodliwych , nawet w mninimalnych ilościach różnych środków do wszzystkiego ,nie tylko do żywności !!! Równiez zabronić szkodliwych opakowań które długo się rozkładaja , ew. obciążyć kkossztami producentów , a nie konsumentów kosztami utylizacji opakować , bo produkty już musi utyliowac producent !!
E000
6 miesięcy temu
Syrop dla dzieci był pomarańczowy. Zdziwil mnie kolor. Producent równolegle robił bezbarwy i mogłam też kupić taki. Niestety zanim to odkryłam podawałam pomarańczowy. Od czego stoją w aptece farmaceuci. Już nie mówię po co w ogóle faszerowałam dzieci tym i innymi świństwami
jaszul
6 miesięcy temu
Ciekawe jakimi dobrociami nastrzykują kurczaki i inne mięsa Na to nie ma kary.Gdzie jest sanepid, ministerstwo zdrowia, policja i inne mecenasy.
sonar
6 miesięcy temu
Czerwień nazywa się koszenilowa, a nie koszelinowa. Kolejne brawo dla redaktora-niedouka. Nie pchaj się na afisz, kiedy nie potrafisz!
Kara śmierci ...
6 miesięcy temu
Wykonywanie wyroków katy śmierci na tych, którzy to gówno robią i tych,ktorzy stosują. Rodziny pozbawione majątków, mieszkań i z zakazem pracy.
Aha
6 miesięcy temu
Ludzie o czym wy piszecie. Czy wytrują 10 mln Polaków czy 5 to jakie to ma znaczenie dla świata skoro Chińczyków czy Hindusów jest ciut więcej? Koncerny produkują z barwnikami i sztucznymi aromatami bo oszczędzają na produkcji. Dlatego lepiej jest wiele rzeczy robić samemu. Warto poświęcić czas na zrobienie sobie jedzenie czy nawet deseru zamiast sięgać po gotowe. Warto też powiedzieć dziecku, że jednak paczka kolorywch cukierków nie jest dobra i jej nie kupicie a w domu już jest ciasto. Unia czegoś zakaże ale to i tak wiele dalej jest. Kto Wam to funduje? Rząd od wielu lat, na który głosujecie no ale Wasz najczęstszy wybór to mniejsze zło albo nie ma innej partii żeby wygrała z dominatorem.
RUDY LIS
6 miesięcy temu
ZABAWA W ZYCIE...NAJPIERW TRUCIE,POTEM LECZENIE..I SWIAT SIE KRECI...
Aaaa1
6 miesięcy temu
To znaczy, że wszystko co jemy jest trujące
miki
6 miesięcy temu
Wniosek jasny wedlug autora artykulu ,to rzad nas truje
11221122
6 miesięcy temu
Jeżeli tak wiele toksycznych substancji jest dodawana do tak wielu produktów,to kto do tego legalnie dopuszcza i dlaczego.??? Paranoja.
85%..
6 miesięcy temu
czysta jak kryształ co duszy nie plami trzeba pić , oby długo żyć / .. 3musztardówki i wjazd pod stół
Wiola
6 miesięcy temu
Jak już coś to czerwień koszenilowa, a nie koszelinowa.
dr Kidler
6 miesięcy temu
Życie jest niezdrowe. Jeszcze nikt nie wyszedł z niego żywy. Ale lepiej kipnąć na serce niż na raka.
Chomik
6 miesięcy temu
Wszystkie E są niezdrowe
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić