Zbija cholesterol bez leków. Chroni przed udarem mózgu i zawałem

64

Zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi może przyczynić się do rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dowiedz się, w jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu i tym samym zmniejszyć ryzyko poważnych chorób.

Cholesterol można obniżyć za pomocą odpowiedniej diety
Cholesterol można obniżyć za pomocą odpowiedniej diety

Jednym ze sposobów na wyregulowanie poziomu cholesterolu są statyny – leki na cholesterol, które obniżają cholesterol aż o 50 proc. Suplementy diety zawierające m.in. witaminy, wyciąg z karczocha, kwasy omega-3 również mogą łagodnie i naturalnie zmniejszyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie.

Odpowiednia dawka witaminy B3 także pomoże nam wyrównać zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Należy jednak pamiętać, że zbyt wysoka zawartość witaminy B3 w organizmie może być szkodliwa dla naszego zdrowia. Dotyczy to szczególnie osób chorych na cukrzycę typu 2.

Jeśli po wykonaniu badań krwi okaże się, że stężenie cholesterolu w naszym organizmie przekracza dopuszczalną normę, to po pierwsze powinniśmy zmienić swój sposób odżywiania. Przede wszystkim z diety należy wyeliminować tłuszcz zwierzęcy. Wyniki badań naukowców z wielkiej Brytanii potwierdziły, że dieta niskotłuszczowa redukuje stężenie cholesterolu aż o 20 proc. Poza wyłączeniem z jadłospisu tłustych i ciężkostrawnych potraw nie wolno zapominać o regularnej aktywności fizycznej. Dzięki temu łatwiej pozbędziemy się nadmiaru tkanki tłuszczowej i zbyt wysokiego cholesterolu.

Osoby borykające się z wysokim cholesterolem powinny włączyć do swojego codziennego menu większą ilość żywności bogatej w błonnik. Możemy do nich zaliczyć owoce, warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste, kaszę oraz płatki owsiane. Włókno pokarmowe działa korzystnie na właściwy poziom cholesterolu, ponieważ sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni i wówczas nie sięgamy po tzw. puste kalorie.

Badacze ze Stanów Zjednoczonych udowodnili, że spore ilości chudych ryb w codziennym jadłospisie także obniżają wysoki poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca. Dlatego Japończycy i mieszkańcy Karaibów rzadziej skarżą się na dolegliwości związane z sercem.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić