aktualizacja 

Zmniejszają ryzyko raka trzustki. Jedz jak najczęściej

40

Raka trzustki ze względu na wysoką śmiertelność i ciężki przebieg choroby, można zaliczyć do najbardziej niebezpiecznych nowotworów. Dlatego warto dowiedzieć się, jakie są główne czynniki ryzyka rozwoju raka trzustki i w jaki sposób możemy się przed nim uchronić.

Zmniejszają ryzyko raka trzustki. Jedz jak najczęściej
(123RF)

Kogo dotyka rak trzustki?

Według organizacji American Cancer Society najbardziej narażeni na nowotwór trzustki są ludzie, którzy ukończyli 45. rok życia. W grupie ryzyka znajdują się także osoby obciążone genetycznie, borykające się z otyłością, regularnie sięgające po alkohol, nałogowo palące papierosy, a także ci, którzy są codziennie narażeni na szkodliwy wpływ substancji chemicznych.

Stopień prawdopodobieństwa wystąpienia raka trzustki jest uzależniony również od sposobu odżywiania. Oto lista produktów, które zmniejszają ryzyko tej poważnej choroby.

Produkty pełnoziarniste

Żywność, która została wyprodukowana z pełnego ziarna, nie tylko pomoże utrzymać smukłą sylwetkę, ale także uchroni nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Skrobia obecna w pszennym pieczywie i zwykłym makaronie przyczynia się do nagłego wzrostu poziomu glukozy, co zwiększa ryzyko poważnych chorób.

Dlatego warto zastąpić te artykuły, produktami pełnoziarnistymi, które nie narażają nas na rozwój cukrzycy, insulinooporności i obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki. W profilaktyce tego nowotworu istotne jest także włączenie warzyw zawierających kwas foliowy. Takich jak sałata, koper, brokuły, kapusta i pietruszka.

Ryby

Ryby mają w sobie cenne kwasy omega-3, wykazujące właściwości antynowotworowe. Są także bogatym źródłem selenu będącego silnym antyoksydantem, który niszczy wole rodniki. Te cenne elementy sprawiają, że regularne sięganie po ryby obniża ryzyko raka trzustki.

Kefir

W kefirze znajdziemy sporo bakterii probiotycznych, które wpływają korzystnie na nasze jelita i podnoszą odporność organizmu i blokują namnażanie się komórek rakowych w układzie pokarmowym. Dlatego warto regularnie pić kefir lub dodać do zdrowego koktajlu, musli lub dressing.

Rośliny strączkowe

Groch, ciecierzyca i wszystkie gatunki fasoli to rośliny, których stała obecność działa pozytywnie na przewód pokarmowy i chroni przed rozwojem nowotworów w tym raka trzustki To za sprawą błonnika i wapnia zawartego w roślinach strączkowych. W tych warzywach znajdziemy także znaczne ilości białka roślinnego, którym możemy zastąpić nadmiar białka zwierzęcego.

Świeże soki warzywne i owocowe

Nektary ze świeżo wyciśniętych z owoców i warzyw zawierają znaczne ilości bezcennych witamin i związków mineralnych. Obecne w nich fitochemikalia przeciwdziałają rozwojowi komórek rakowych, pomagają odbudować uszkodzone komórki DNA i wpływają pozytywnie na układ immunologiczny. Najlepiej wybierać dobrej jakości warzywa i owoce pochodzące ze sprawdzonych źródeł.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić