Znajdują się na czarnej liście. Wyzwalają stany zapalne i powodują ból
Chociaż przyczyną bólu pleców jest najczęściej uraz czy przebywanie przez długi czas w jednej pozycji, to okazuje się, że mogą go potęgować również produkty powodujące stany zapalnych. Dowiedz się, na jakie artykuły spożywcze powinniśmy uważać.
Kawa
Wprawdzie prozdrowotne właściwości kawy zostały wielokrotnie udowodnione naukowo, ale spożywanie jej w dużych ilościach może nieść ze sobą niepożądane konsekwencje zdrowotne. Ten popularny napój zawiera kofeinę, która w nadmiarze wypłukuje takie elementy jak magnez, wapń i witaminy z grupy B.
Niedobór cennych dla naszego organizmu minerałów może potęgować objawy stanów zapalnych i nasilać związane z nimi dolegliwości bólowe. Dlatego osoby cierpiące na bóle kręgosłupa powinny ograniczyć spożywanie kawy.
Olej roślinny
Nadmierne spożywanie oleju słonecznikowego, kukurydzianego czy sojowego może powodować lub nasilać stany zapalne i co za tym idzie potęgować towarzyszące im dolegliwości bólowe. Szkodliwość tych produktów wynika ze zbyt wysokiej zawartości kwasów omega-6 i niewielkiej ilości kwasów omega-3. Te wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale gdy występują w nieodpowiednich proporcjach mogą być szkodliwe.
Żeby uniknąć problemów zdrowotnych, należy sięgać po tłuszcze mające właściwy stosunek kwasów omega-6 względem kwasów omega-3. Można do nich zaliczyć olej rzepakowy i oliwę z oliwek.
Cukier
Nadmiar cukru dostarcza do organizmu znaczne ilości pustych kalorii, powoduje tycie i przyczynia się do rozwoju wielu niebezpiecznych dolegliwości. Dosładzając kawę czy herbatę lub regularnie sięgając po żywność bogatą w cukier, zwiększamy ryzyko zachorowania na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze czy cukrzycę typu 2.
Zbyt duża ilość tej substancji w naszym codziennym jadłospisie może również wywoływać stany zapalne w organizmie, które nierzadko powodują ból stawów i kręgosłupa. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy omijać również szkodliwe zamienniki cukru takie jak syrop glukozowo-fruktozowy i sztuczne słodziki.