Wódka w proszku w Polsce? Rząd mówi stanowcze "nie"

14

Wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas zapowiedział, że jego resort zrobi wszystko, aby alkohol w proszku nie trafił na polski rynek.

Wódka w proszku w Polsce? Rząd mówi stanowcze "nie"
(Getty Images, David Silverman)

Ministerstwo planuje utrudnić wprowadzenie palcoholu na polski rynek przez zmiany prawne. Jednym z pomysłów jest wpisanie zakazu sprzedaży tego produktu do ustawy o wychowaniu w trzeźwości. Na razie jednak ten krok nie będzie konieczny, ponieważ pojawienie się wódki w proszku na rynku europejskim musiałoby zostać pozytywnie zaopiniowane przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, a to proces długotrwały.

Chodzi o specyficzny rodzaj trunku nazywany palcoholem. Jego formułę opracował i wprowadził na amerykański rynek jeden z tamtejszych badaczy. Jest to biały proszek, który wystarczy jedynie rozpuścić w odpowiedniej ilości wody, aby otrzymać napój wyskokowy o wysokim stężeniu alkoholu.

Alkohol ten dostępny jest jeszcze w kilku innych krajach, ale na jego debiut w Polsce raczej będzie trzeba długo poczekać. O przyczynach niedopuszczenia palcoholu na rodzimy rynek mówił więcej w "GPC" dyrektor Polskiej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych Krzysztof Brzózka.

Napój alkoholowy można by sporządzić wszędzie, w domu, na wycieczce czy imprezie masowej - powiedział Brzózka.

Poza tym palcohol utrudniałby kontrolę rodziców i opiekunów nad dziećmi. Znacznie trudniej zauważyć niewielką torebkę z proszkiem niż butelkę czy puszkę - dodał.

Według Brzózki to nie jedyne problemy z palcoholem. Według dyrektora PARPA młodzi ludzie mogliby być narażeni na łatwe przedawkowanie tej używki, co skończyłoby się kłopotami ze zdrowiem, a w skrajnych przypadkach nawet śmiercią.

Rozpuszczając sproszkowany alkohol w małej ilości wody, można uzyskać bardzo wysokie stężenie - kontynuował Brzóska.

Wypicie takiego roztworu grozi śmiercią. Z proszku nie trzeba robić napoju. Można go spożywać w dowolnych wariacjach. Internet pełen jest porad – od propozycji dosypywania proszku do różnych potraw po wciąganie go nosem - zaznaczył.

Autor: Kamil Królikowski

Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić