Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Mamy nowego lidera drożyzny. Lepiej usiądź, zanim przeczytasz

7

Drożyzna nie przestaje doskwierać Polakom. Z wysokimi cenami spotykamy się praktycznie każdego dnia. Głębiej do kieszeni muszą sięgnąć choćby te osoby, które chcą nabyć warzywa lub owoce. Ceny tych produktów biją rekordy. Niestety, nie widać końca podwyżek.

Mamy nowego lidera drożyzny. Lepiej usiądź, zanim przeczytasz
Kurki (Pixabay)

W lasach można już znaleźć pierwsze letnie grzyby. Chodzi oczywiście o kurki. Ci, który nie lubią grzybobrania, mogą je nabyć na targowiskach. Wybierając taką opcję, trzeba liczyć się z naprawdę sporym wydatkiem.

Kilogram kosztuje nawet... 100 złotych! Taka cena pojawiła się w Pasażu Zielińskiego we Wrocławiu. To jednak dopiero początek sezonu grzybowego, więc z tygodnia na tydzień powinno być taniej.

Sprzedawcy - jak zauważa money.pl - przekonują, że ceny będą spadać. Trzeba więc wierzyć, że tak właśnie będzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków

Drogie są jednak nie tylko kurki. Kilogram importowanych czereśni to wydatek rzędu od 50 do 69 złotych za kilogram!

Czekamy na polskie owoce i cena powinna spaść - powiedział w rozmowie z money.pl jeden ze sprzedawców w Pasażu Zielińskiego

Kilogram truskawek obecnie kosztuje około 19 zł. Za kilogram moreli należy zapłacić około 22 zł. Nieco droższe są natomiast brzoskwinie. Dobrą wiadomością jest niewątpliwie to, że coraz tańsze są pomidory. Ich cena aktualnie waha się od 10 do 15 zł/kg.

Kurki nie będą gorzkie. Musisz o tym wiedzieć

Wracając do tematu grzybów, warto wyjaśnić, w czym tkwi na pyszne kurki.

Podsmaż je na patelni na maśle. Zadbaj o dodatek smażonej cebulki lub przypraw o słodkim posmaku, które zrównoważą gorzki smak. Szukasz sposobu na to, jak pozbyć się goryczy w sosie kurkowym? Możesz wykorzystać wspomniane pomysły lub wzbogacić danie o dodatkową porcję słodkiej śmietany - podkreśla serwis przepisy.pl.

Należy też pamiętać o tym, by przed smażeniem odpowiednio oczyścić grzyby. "Przyda się do tego mała szczoteczka, by wyeliminować wszystkie zabrudzenia, w tym piasek, pył czy resztki igliwia i liści" - podpowiada wspomniany portal.

Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić