Na grzybach zadzieraj głowę do góry. Możesz trafić na wyśmienity okaz
Sezon na grzyby trwa, więc każdego dnia do polskich lasów wyruszają tysiące miłośników tej formy spędzania czasu. Często jednak zapominamy, że okazów należy wypatrywać nie tylko na ziemi, lecz także – drzewach. Inaczej tracimy szansę na spróbowanie czegoś wyśmienitego.
Boczniak ostrygowaty nie cieszy się wśród Polaków taką popularnością, jak m.in. kurki, prawdziwki czy pieczarki. A szkoda, ponieważ jego smak świetnie komponuje się z wytrawnymi potrawami.
Boczniak ostrygowaty – gdzie go szukać?
O istnieniu boczniaków ostrygowatych przypomnieli twórcy strony wrocławskiej Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych na Facebooku. Poradzili grzybiarzom, aby szukając ulubionych okazów, zerkali także na te rosnące na drzewach.
Przeczytaj także: Pizza z leśnymi grzybami. Takiej jeszcze nie jadłeś
Zazwyczaj szukając grzybów, patrzymy pod nogi. Tymczasem zdarza się, że za grzybami trzeba głowę zadzierać do góry. Tak bywa w przypadku boczniaka ostrygowatego (...). Ten osobnik rósł około 3 metrów nad ziemią – czytamy na stronie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych na Facebooku.
Smak boczniaków ostrygowatych podkreślają m.in. warzywa czy ryż. Warto także przygotować ten grzyb w panierce – taka propozycja podania cieszy się popularnością szczególnie wśród miłośników kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Przeczytaj także: Kiedy dzieci mogą zacząć jeść grzyby? Wiele osób popełnia błąd
Przygotowując boczniaka ostrygowatego, należy pamiętać o jednym. Jest to grzyb, który w przypadku dzieci lub osób starszych bywa ciężkostrawny, a jego spożycie może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi.