Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Pizza z leśnymi grzybami. Takiej jeszcze nie jadłeś

3
Podziel się

Sezon grzybowy w pełni, a pomysły na ich przyrządzenie się kończą? Mamy na to niezawodne rozwiązanie - pizza z grzybami leśnymi. To przepyszna i aromatyczna wersja tradycyjnej włoskiej potrawy. Nie pożałujecie!

Pizza z leśnymi grzybami. Takiej jeszcze nie jadłeś
Przepis na pizzę z leśnymi grzybami. (Getty Images)
bEUDtfsl

Kiedy już spróbujecie pizzy z grzybami leśnymi, z pewnością stanie się ona jednym z waszych ulubionych jesiennych dań. Tajemnica jej uzależniającego smaku tkwi w sosie beszamelowym, który jest pyszną alternatywą dla standardowego sosu pomidorowego i świetnie komponuje się z grzybami.

Przepis na pizzę z grzybami leśnymi. Potrzebne składniki

Sos:

bEUDtfsn
  • 300 ml mleka 
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól do smaku

Ciasto:

  • 10 g drożdży
  • 330 ml wody
  • 560 g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki soli

Dodatki:

bEUDtfst
  • 200-250 g świeżych grzybów leśnych - najlepiej sprawdzą się borowiki i kurki
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki lub świeży rozmaryn
  • Oliwa do smażenia

Przepis na pizzę z grzybami leśnymi. Sposób przygotowania

Ciasto:

  • Drożdże zmieszaj w misce z 75 ml ciepłej wody. Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce. 
  • Mąkę przesiej, zrób w niej dołek i dodaj sól, resztę wody oraz drożdże. 
  • Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne.
  • Uformuj ciasto w kulę i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
  • Na posypanej mąką stolnicy lub blacie uformuj okrągły placek.
  • Ciasto ułóż na blaszce do pieczenia pizzy lub papierze do pieczenia.
bEUDtfsu

Sos:

  • W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Wlej mleko i mieszając trzepaczką, doprowadź wszystko do wrzenia.
  • Dodaj 3/4 startego sera żółtego, wymieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia.
  • Sos przypraw czosnkiem, pieprzem, gałką muszkatołową i solą.


Wierzch:

  • Grzyby oczyść, umyj, osusz i pokrój na plasterki.
  • Cebulę pokrój w piórka
  • Cebulę podsmaż, aż stanie się szklista. Dodaj grzyby i smaż, aż lekko się zarumienią.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na cieście ułóż sos, na nim grzyby i cebulę. Wszystko resztą sera.
  • Piecz około 10-15 minut lub do zrumienienia boków pizzy.
  • Wierzch pizzy posyp świeżymi listkami wybranych ziół i parmezanem
bEUDtfsv

Pizza z grzybami gotowa. Jeśli masz ochotę na bardziej wyrafinowany smak, do smażenia grzybów można dodać odrobinę białego wina. Smacznego!

Zobacz także: Pyszny makaron z sosem pieczarkowym. Prosty sposób na lekki posiłek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEUDtfsO
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Adam
2 miesiące temu
Grzyby na pizzy są fantastyczne. Jemy taką pizzę przez cały rok, jednak jesienią smakuje najlepiej :) Wczoraj zrobiłem podobną pizzę na kolację dla rodziny i przyjaciół, do tego podałem schłodzoną perełkę miodową. To był strzał w dziesiątkę.
pizzojad
3 miesiące temu
Fajny przepis na ciasto :). Można zwiększyć ilość soli, na tę ilość spokojnie do kopiastej łyżeczki (wg AVPN na 1L wody 40-60g), a ilość drożdży zmniejszyć do 1,5-2g. Zaczynu nie trzeba robić, wystarczy w misce z wodą rozpuścić sól, potem dodać ok 100g mąki i wymieszać. Do mieszaniny dodać drożdże i znów porządnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę cały czas wyrabiając. Po dodaniu całości mąki, ciasto wyrabiać przez ok 10 minut, po czym przykryć i odstawić na 8h do wyrośnięcia. Nie trzeba nic więcej :)
Todzio
3 miesiące temu
Moja żona od zawsze robi z grzybami, na zimę są podsmażone i zamrożone, jesienią świeże
bEUDtfsP
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić