Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ORY
|
aktualizacja

Kiedy dzieci mogą zacząć jeść grzyby? Wiele osób popełnia błąd

2
Podziel się:

Sezon na grzyby w pełni, a my zajadamy się nimi, chcąc jak najlepiej wykorzystać ten czas. Jednak czy potrawy z grzybami powinniśmy podawać naszym dzieciom? Odpowiedź może być zaskoczeniem.

Kiedy dzieci mogą zacząć jeść grzyby? Wiele osób popełnia błąd
Już teraz można znaleźć w lasach mnóstwo grzybów (Pexels)

Ostrożności w zbieraniu i jedzeniu grzybów nigdy za wiele. Szczególnie, gdy chodzi o dzieci. Dla nich nawet gatunki nietrujące mogą stanowić zagrożenie. Kiedy zatem przychodzi moment, gdy możemy podać dziecku grzyby bez obawy przed nieprzyjemnymi dolegliwościami? 

Zjedzenie grzyba przez dziecko – co może wywołać? 

Grzyby mogą stanowić dla małych dzieci zagrożenie z prostego powodu. Są ciężkostrawne. Dlatego nierozwinięty w pełni układ trawienny kilkulatka nie potrafi sobie z nimi poradzić. Zjedzenie nawet dobrego grzyba przez dziecko może skutkować silnymi bólami brzucha, niestrawnością, a nawet bezsennością. Z kolei zjedzenie gatunku trującego może być znacznie bardziej niebezpieczne niż u dorosłego. Ważny jest zatem odpowiedni moment, w którym wprowadzimy grzyby do diety naszej pociechy. 

Opinia specjalisty 

W tej kwestii najlepiej polegać na opinii ekspertów. "Wiek, w którym dziecko może zacząć jeść grzyby, określamy na 7-10 lat, kiedy układ trawienny jest już w pełni rozwinięty" – podaje grzyboznawca Jolanta Lipnicka. Jest to dosyć duży przedział wiekowy, dlatego najlepiej jest zaczynać od małych porcji i obserwować reakcję organizmu dziecka. 

Nieco inaczej wygląda sprawa w przypadku pieczarek, które rodzice włączają w dietę dziecka już od najmłodszych lat. Zdania ekspertów są w tej kwestii podzielone, jednak nie ma dokładnie określonego momentu co do jedzenia pieczarek przez dzieci. Ważne jest natomiast, aby pochodziły z pewnego źródła. Najlepiej jest wybierać pieczarki hodowlane. Chcąc samemu zebrać te grzyby, możemy łatwo je pomylić z niezwykle niebezpiecznymi muchomorami sromotnikowymi. 

Zobacz także: Śmiertelnie trujące grzyby. Do złudzenia przypominają te jadalne
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(2)
GGGGGG
11 miesięcy temu
Grzyby z Nowogrodzkiej są najbardziej szkodliwe dla Polski.
Rambit666
11 miesięcy temu
Grzyby są ciężkostrawne, zawierają chityne...bardzo lubię,ale nie polecam...poza smakiem nic wartościowego,a pieczarki z marketu to już totalna porażka...ani smaku,ani zapachu...smacznego!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić