Tak oszukują pracownicy warszawskich restauracji. "Dobry wałek trzeba robić na pewniaka"

Pracownicy warszawskich restauracji oszukują właścicieli i klientów? "Nie ma chyba restauracji, w której nie okradałoby się właściciela i klientów" - informuje "Gazeta Wyborcza". Pracownicy opowiadają, ile z tego mają.

Pracownicy warszawskich restauracji oszukują właścicieli i klientów?Pracownicy warszawskich restauracji oszukują właścicieli i klientów?
Źródło zdjęć: © Unsplash.com
Paulina Antoniak

Olek pracuje za barem od 15 lat. Zaczął zaraz po maturze. Jak oznajmia w rozmowie z "Wyborczą", obecnie "w okradaniu trzeba być bardziej kreatywnym".

Dobry "wałek" trzeba robić na pewniaka. I stosować mechanizm znany z Funduszu Sprawiedliwości: jeśli złapią cię za rękę, mów, że to nie twoja ręka - przekonuje. Jak twierdzi, jednym z najprostszych sposobów jest nienabijanie rachunku na kasę fiskalną, gdy klient płaci gotówką.

Po prostu musisz oddać tyle gotówki, ile jest nabite na twoje konto. Więc gdy jest tabaka [duży ruch - przyp. red.], przygotowujesz sobie stare wydruki fiskalne. Gość płaci, kręcisz się wokół kasy, wydajesz resztę, a ty wykładasz na bar stary wydruk, gość go nie dostaje, zresztą na ogół ich to nie interesuje. Jeśli robisz to bez mrugnięcia okiem, nie ma szans, by ktoś to zauważył - objaśnia w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Olek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ukradli ferrari warte milion złotych. Policja ma nagranie momentu kradzieży

Tak oszukują pracownicy warszawskich restauracji

Kolejny chwyt to napiwek na kartę, czyli zostawienie napiwku poprzez wpisanie jej w klawiaturę terminala płatniczego.

- Mówią, że barman to dobry psycholog. Klisza. Barman to dobry obserwator - mówi Olek i bez pardonu stwierdza, że gdy widzi gościa, który nie patrzy na ceny w barze "dobija kilka złotych do jego rachunku". - Różnica ląduje w mojej kieszeni - mówi Olek.

Olek twierdzi, że "na wałkach" może zarobić drugie tyle, co z normalnych napiwków. Najczęściej na napiwkach zarabiał w granicach tysiąca złotych miesięcznie, pracując trzy razy w tygodniu po dwanaście-piętnaście godzin. Z "wałków" miał drugie tyle.

W normalny dzień na wałkach wychodzi mi 100 złotych. W weekend nawet koło 300 złotych, ale są takie dni, gdy jest plaża i zgarnę pieniądze tylko za kilka browarów - oznajmia w rozmowie z dziennikiem.
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 27.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 27.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Morze w Walii wyrzuciło je na brzeg. Jest ich ponad 400
Morze w Walii wyrzuciło je na brzeg. Jest ich ponad 400
Polacy usłyszeli wołanie o pomoc w Tatrach. Węgier utknął na skale
Polacy usłyszeli wołanie o pomoc w Tatrach. Węgier utknął na skale
Włochy. Turyści dręczą rzadką fokę. Ekspert alarmuje
Włochy. Turyści dręczą rzadką fokę. Ekspert alarmuje
Opuścił ośrodek dla seniorów. Szukało go 60 osób
Opuścił ośrodek dla seniorów. Szukało go 60 osób
Sztorm uderzył w Szwecję. Jedna ofiara śmiertelna i wiele zniszczeń
Sztorm uderzył w Szwecję. Jedna ofiara śmiertelna i wiele zniszczeń
"To cud, że ten pies żyje". Dramatyczna akcja ratunkowa na Wiśle
"To cud, że ten pies żyje". Dramatyczna akcja ratunkowa na Wiśle
Strażak zmarł w drodze na akcję. "90 minut walki"
Strażak zmarł w drodze na akcję. "90 minut walki"
Silne trzęsienie ziemi na Tajwanie. Trwa szacowanie strat
Silne trzęsienie ziemi na Tajwanie. Trwa szacowanie strat
W środku dnia podeszły pod domy. Niezwykłe nagranie
W środku dnia podeszły pod domy. Niezwykłe nagranie
Radiowóz zderzył się z osobówką w Kielcach. Policjant trafił do szpitala
Radiowóz zderzył się z osobówką w Kielcach. Policjant trafił do szpitala
Cyberatak sparaliżował Kuaishou. Boty zalały transmisje w Chinach
Cyberatak sparaliżował Kuaishou. Boty zalały transmisje w Chinach