Insekty, krew i odchody. Oto zdrowa dieta według duńskich naukowców

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com

/ 8Nordic Food Lab

Naukowcy ze znajdującego się na uniwersytecie w Kopenhadze Nordic Food Lab dokonują kulinarnych eksperymentów z produktami, które powszechnie budzą obrzydzenie. Naukowcy-kucharze testują takie "rarytasy", jak owady oraz ich larwy, meduzy, sfermentowane i spleśniałe produkty oraz zwierzęca krew.

/ 8Zrównoważona dieta

Członkowie Nordic Food Lab przekonują, że ich eksperymenty to zdecydowanie coś więcej niż tylko chęć badania kontrowersyjnych smaków. Ich zdaniem człowiek wciąż posiada zbyt małą wiedzę na temat produktów żywnościowych dostępnych w naturze oraz komponowania zdrowej, zrównoważonej diety.

/ 8Ważna krew

Kulinarne eksperymenty z krwią oraz jej właściwościami krzepnięcia mają według Nordic Food Lab szczególne znaczenie. Duńczycy uważają, że mogą jej używać osoby, które cierpią na nietolerancję jajek, która jest obecnie najbardziej powszechną alergią pokarmową wśród dzieci w Europie.

/ 8Odchody

Naukowcy-kucharze rozpoczęli również dyskusję na temat możliwości spożywania przez człowieka... odchodów. Ich zdaniem nie bez przyczyny młode słonie, hipopotamy, koale, zające i pandy jedzą odchody swoich matek. Dzięki temu ich układ pokarmowy jest wspomagany przez ważne mikroby.

/ 8Japońska kuchnia

Duńczycy argumentują również, że w kuchni japońskiej stosuje się sfermentowane odchody pewnego gatunku gąsienicy do przyprawiania ryżu. Przypominają również o kopi luwak, czyli najdroższej kawie na świecie, która jest produkowana z ziaren wydobywanych z odchodów łaskuna muzanga, nazywanego również cywetą.

/ 8Dobre jedzenie

- W tej chwili zrównoważona oraz odpowiednia jakościowo dieta jest dostępna wyłącznie da osób, które stać na zakup luksusowych produktów. My chcemy sprawić, by wartościowe jedzenie było dostępne dla wszystkich - deklaruje Roberto Flore, dowodzący kulinarnymi eksperymentami.

/ 8Jadalne i niejadalne

Sam Flore przyznaje, że rozpoczynając pracę dla Nordic Food Lab, musiał całkowicie zmienić swoje podejście do jedzenia. Pomogły mu jednak poznawcze podróże, podczas których jadł to, co "jadalna i zupełnie niejadalne". Podkreślił, że to, co dla jednego człowieka jest obrzydliwe, dla drugiego może być prawdziwym rarytasem.

/ 8Początki eksperymentów

Nordic Food Lab zostało stworzone w stolicy Danii w 2008 roku przez szefa nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Noma, René Redzepi oraz przedsiębiorcę z branży gastronomicznej Clausa Mayera. Początkowo "laboratorium" znajdowało się na łodzi, a dopiero po pewnym czasie zostało przeniesione do budynku uniwersytetu. Pracują w nim zarówno naukowcy, jak i wybitni szefowie kuchni, projektanci, a także specjaliści od edukacji.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł