Restauracja od kuchni
Restauracje muszą zarobić, nic więc dziwnego, że próbują maksymalizować sprzedaż nie zawsze w zgodzie z dobrem klienta. Oto porady kucharzy prosto z wnętrza restauracyjnego biznesu.
Unikaj burgerów z drogiej wołowiny
Wołowina Kobe jest rzadka i droga. Kosztuje kilkaset złotych za kilogram. Przez to serwuje się ją w maleńkich porcjach, za które trzeba zapłacić krocie. Jeżeli widzicie w karcie burgery z tej wołowiny a kucharz nie jest waszym przyjacielem, po prostu nie wierzcie w to.
Nie zamawiaj ryby w poniedziałek
Według Anthonego Bourdaina, amerykańskiego kucharza znanego z telewizji, restauracje zamawiają świeże ryby w czwartki lub piątki żeby mieć na cały weekend. W poniedziałek nie są więc najświeższe a zamówienie ich we wtorek jest już bardzo ryzykowne.
Zapomnij o daniach z kurczaka
Ponieważ kurczak jest tani, kucharze go nie cierpią. Startery z drobiu są zwykle wielkości 2 porcji innego mięsa, przez co klienci nie zamawiają już nic innego. Jeżeli chcecie poznać smaki restauracji, darujcie sobie przystawki z kurczaka.
Stek owszem, ale nigdy dobrze wysmażony
Zamawianie dobrze wysmażonego steka to to samo, co picie whisky za kilkaset złotych za butelkę z colą. Po prostu nie docenicie ich smaku. Poddanie mięsa długiej obróbce termicznej sprawi, że nie odczujecie smaku ukrytego w głębi.
Postawcie na specjalności
Michael Armstrong, główny szef kuchni w nowojorskiej restauracji "Drem Downtown" powinniście zamawiać to, w czym dana restauracja się specjalizuje. Wtedy otrzymacie jedzenie najlepszej jakości. Nie zamawiajcie więc pizzy w steakhousie czy makaronu w smażalni ryb.
Nie zmieniaj receptury
Jeżeli nie jesteście uczuleni na jakiś konkretny produkt, zostawcie go w daniu, nawet jeśli go nie lubicie. Szefowie kuchni nieraz latami dopracowują swoje potrawy i klient, który prosi o nie "bez czegoś" po prostu zaburza ich smak. Zaufajcie kucharzom, bo wiedzą, co robią.
Unikajcie zupy dnia
Danie dnia to najgorsze, co może was spotkać w restauracji. Jest często zrobione z resztek po innych potrawach, które niejednokrotnie "balansują" na granicy świeżości. Nawet jeżeli zupa wygląda dobrze pamiętajcie, że restauracja ma zarabiać i nic nie może się zmarnować.
Unikaj lodu w drinkach
Jeżeli zamawiacie swój ulubiony alkohol, lepiej poproście o niego bez lotu. Maszyny do jego robienia są bardzo często brudne. Jeżeli już chcecie delikatnie rozcieńczyć waszego ulubionego drinka i go schłodzić poproście o zimną wodę, którą następnie uzupełnijcie szklankę.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.