Malwina Witkowska
Malwina Witkowska| 

Co jedzą piłkarze reprezentacji Polski? Możesz się zdziwić

2

Szef kuchni reprezentacji Polski Tomasz Leśniak, zaprosił dziennikarzy "Faktu" do swojego królestwa, gdzie zaprezentował bufet przygotowany dla kadry. Szczegółowo wyjaśnił, jak wygląda praca przed meczami oraz proces przygotowywania dań dla naszych piłkarzy.

Co jedzą piłkarze reprezentacji Polski? Możesz się zdziwić
Jakie dania jedzą piłkarze reprezentacji Polski? Są bardzo zróżnicowane (AKPA, Pixabay, Piętka Mieszko)

Szef kuchni naszej kadry, Tomasz Leśniak, od 2006 roku pracuje z reprezentacją Polski, dbając o kulinarną oprawę wszystkich ważnych turniejów. Jego wkład w przygotowania drużyny rozpoczyna się jeszcze przed pierwszym gwizdkiem, kiedy to zaczyna planowanie i przygotowywanie posiłków, które mają duże znaczenie dla wydajności sportowców.

W hotelu Sheraton Pelikan w Hanowerze, gdzie zakwaterowana jest polska reprezentacja, znajduje się specjalne stanowisko "live cookingu" w bufecie. Dzięki temu dania są przygotowywane na oczach polskich kadrowiczów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Spokój wokół reprezentacji? "Dobra mina do złej gry"
Nie ma co ukrywać, że już jakby w momencie wyboru hotelu, powstaje proces przygotowania tych wszystkich potraw, bufetu i nie tylko. Chodzi m.in. o zamawianie produktów, ustalanie szczegółów z hotelem, bo to też jest bardzo istotne - tłumaczy Leśniak w rozmowie z "Faktem".

Jakie dania jedzą polscy piłkarze?

W kuchni Tomasza Leśniaka, oprócz mięs i ryb, jego zespół przygotowuje także szeroki wybór różnorodnych dodatków w formie baru sałatkowego. Jest tam mnóstwo warzyw, owoców oraz innych składników.

Wśród nich znajdziemy nawet surówkę z młodej białej kapusty z dodatkiem koperku. "Z racji tego, że niedaleko znajduje się sklep polski, zakupy i zamówienia robimy właśnie tam" - zdradził "Faktowi" szef kuchni.

W bufecie piłkarskiej reprezentacji Polski znajdziemy np. sałatkę nicejską. Jest także ser kozi podawany z granatem na burakach oraz sałatka z pomidorami koktajlowymi i mini mozzarellą. Takie różnorodne i zdrowe dania pozwalają na dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb i preferencji zawodników, zapewniając im energię potrzebną do osiągania najlepszych wyników na boisku.

Oto menu dla piłkarzy

Jedzenie dla naszych kadrowiczów jest konsultowane z dietetykiem Wojciechem Zepem, aby zapewnić sportowcom odpowiednią dawkę składników odżywczych i energii. Dziennikarze "Faktu" mieli okazję spróbować trzech dań serwowanych piłkarzom. Pierwszym była pieczona pierś indyka, soczysta, podawana z delikatnym sosem demi glace.

Kolejną potrawą był grillowany comber jagnięcy z kminkiem, podawany z sosem demi glace, który doskonale podkreśla walory smakowe mięsa. Trzecim daniem był pieczony filet z dorsza w panierce Pangratato. Dania te są nie tylko smakowite, ale również dostosowane do standardów dietetycznych, które muszą być spełnione, aby zawodnicy mogli utrzymać zdrową formę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić