Głodny w samolocie? Na cienkim albo w bułce. Te linie oferują kebab na pokładzie
W Polsce zjemy go niemal na każdym rogu, ale Niemcy darzą kebab jeszcze większą sympatią. Tę miłość postanowiły wykorzystać tureckie linie lotnicze, wprowadzając danie do swojego pokładowego menu, póki co na trasach między Turcją a Niemcami. Ceny? Niewiele wyższe niż w budce w Polsce.
Jak poinformował "Fakt", Corendon Airlines, turecka linia czarterowa, wprowadziła nowość w swoim pokładowym menu – pasażerowie będą mogli skosztować ze specjalności kuchni znad Bosforu.
Chodzi rzecz jasna o kebab, który jednak nie będzie dostępny na wszystkich trasach. Potrawa ta pojawi się wyłącznie w jadłospisie lotów między Turcją a Niemcami.
Jak tłumaczy Atilay Batu, zastępca dyrektora generalnego ds. operacyjnych Corendon Airlines, decyzja była wynikiem prostych obserwacji. Kebab to jedna z ulubionych potraw naszych zachodnich sąsiadów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jadą pociągiem do Chorwacji. "Byliśmy jednymi z pierwszych, którzy kupowali bilety"
Nasz proces myślowy był prosty — co jedzą Niemcy? Doner turecki zdecydowanie się wyróżnia. Zarówno nasi pasażerowie z Turcji, jak i Niemcy go uwielbiają, więc postanowiliśmy oferować donera na lotach rozpoczynających się w Niemczech — czytamy w "Fakcie".
Niewykluczone, że w przyszłości kebab trafi również do oferty na innych kierunkach. Cena na pokładzie samolotu jest niewiele wyższa niż w budce za rogiem na polskiej ulicy.
Za pojedynczą porcję trzeba zapłacić 8 euro (około 34 zł), a w zestawie z ayranem – tradycyjnym tureckim napojem z jogurtu, wody i soli – 10 euro (około 42,70 zł).
Czym karmią linie lotnicze? Wszystko zależy od przewoźnika
Wysoko nad ziemią można zjeść posiłek serwowany na pokładzie. Każdy przewoźnik oferuje własne menu, które często różni się w zależności od klasy podróży, długości lotu czy kierunku.
Pasażerowie mają do wyboru od różne posiłki: od śniadania, przez przekąski i lunch, po obiad czy kolację. Do jedzenia podawane są także napoje.
Jak podaje Air Advisor, podczas lotów w klasie biznes pasażerowie mogą liczyć na posiłki wliczone w cenę biletu. W klasie ekonomicznej natomiast zjemy bez dodatkowych kosztów w trakcie podróży długodystansowej.
Inaczej sprawa wygląda w tanich liniach. Tam często koszt posiłku przekracza wydatek poniesiony za bilet.