Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Słodkie i pożywne. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych

0

Jeśli znudziły ci się placki ziemniaczane, spróbuj przygotować podobne danie z wykorzystaniem batatów. To idealna propozycja na szybki obiad lub kolację. Są słodkie i pożywne, a do tego świetnie pasują do świeżych ziół lub lekkiego jogurtu.

Słodkie i pożywne. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane z batatów są smaczne i proste w przygotowaniu (Getty Images, ginew)

Placki z batatów zasmakują nam niezależnie od tego, czy preferujemy kuchnię tradycyjną, wegetariańską czy wegańską. Ich przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny. Są smaczne niezależnie od tego, czy podamy je z dodatkami, czy bez.

Placki z batatów: potrzebne składniki

  • 1 duży batat (ok. 300-350 g)
  • mała cebula
  • 2 jajka
  • pół ząbku czosnku
  • olej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Placki z batatów: sposób przygotowania

  • Najpierw dokładnie umyj i obierz batat. Następnie zetrzyj go na tarce z dużymi oczkami.
  • Powtórz te wszystkie kroki z cebulą, a następnie dokładnie wymieszaj starte warzywa w misce.
  • Przypraw batat i cebulę solą, kurkumą i gałką muszkatołową, następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  • Rozgrzej olej na patelni, następnie przy pomocy łyżki wazowej rozprowadź ciasto.
  • Smaż i przewracaj placki na patelni, dopóki obie strony nie będą wystarczająco zarumienione.

Jeśli masz ochotę, możesz podawać placki z batatów ze świeżymi warzywami. Ich smak doskonale podkreślą świeże zioła albo jogurt naturalny z koperkiem. Smacznego!

Zobacz także: Zobacz też: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić